Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Terminológia verejného zdravotníctva vyšla v novej knižnej podobe

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Je určená predovšetkým pracovníkom verejného zdravotníctva, ale aj študentom medicíny a ošetrovateľstva.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – Dvojjazyčná publikácia, ktorá obsahuje vybrané definície z oblasti verejného zdravotníctva, prichádza v týchto dňoch na pulty kníhkupectiev. Je určená predovšetkým pracovníkom verejného zdravotníctva, ale aj študentom medicíny a ošetrovateľstva. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Siahnuť však po nej môže každý, kto sa chce dozvedieť viac z oblasti epidemiológie, hygieny životného prostredia, hygieny detí a mládeže, výživy, vakcinológie, preventívneho pracovného lekárstva a toxikológie, ako aj ochrany a podpory zdravia či jeho ochrany pred žiarením.

Zostavovateľmi, ale aj autormi časti publikácie slovensko-anglickej verzie Terminológia verejného zdravotníctva I., ktorá vyšla vo vydavateľstve PRO a je venovaná slovenskému predsedníctvu Rady EÚ, sú regionálny hygienik banskobystrického RÚVZ Cyril Klement a Roman F. N. Mezencev z amerického Georgia Institute of Technology. Na jej autorstve sa podieľalo 27 ďalších uznávaných odborníkov z Česka a Slovenska, z toho 12 priamo z RÚVZ Banská Bystrica.

"Legislatívny rámec verejného zdravotníctva a terminológia, súvisiaca s verejnými financiami a ekonomikou spolu s právnickým minimom potrebným pre pracovníkov v tejto oblasti, prispejú k ich dostatočnému prehľadu. Publikácia je určená najmä im, ale aj študentom medicíny a ošetrovateľstva či ďalším, ktorí majú záujem o rozšírenie poznatkov v týchto odboroch," uviedol Klement.

Ako tiež konštatoval, anglická mutácia predstavuje základ slovníka pre mnohých pracovníkov verejného zdravotníctva, ktorí prichádzajú do kontaktu s medzinárodnými organizáciami a pracovníkmi verejného zdravotníctva v EÚ.

Podľa Klementa kniha poskytuje veľmi solídne základné informácie a lepšiu orientáciu vo verejnom zdravotníctve najmä pre tých, ktorí ju budú potrebovať pri svojej práci alebo štúdiu.

"V rokoch 1963-2015 publikovali a vydali odborníci banskobystrického RÚVZ takmer 1500 vedeckých prác, rôznych odborných príspevkov, učebníc a publikácií v domácich i zahraničných vydavateľstvách," dodala Tolnayová.