Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tomovi Hanksovi diagnostikovali cukrovku

Americký herec Tom Hanks Foto: TASRA/AP

Diabetes je porucha látkovej výmeny, ktorá vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi a bez terapie môže mať fatálne následky.

New York 8. októbra (TASR) - Cukrovku diagnostikovali hollywoodskej hviezde strieborného plátna Tomovi Hanksovi (57), ktorý však tvrdí, že symptómy ochorenia vnímal už dve desaťročia.

Umelec sa ako hosť v populárnej televíznej talkšou Davida Lettermana podelil s hostiteľom a divákmi o zážitok u lekára, ktorého navštívil a od ktorého sa dozvedel: Viete, ten vysoký cukor v krvi, s ktorým sa plahočíte od 36 rokov. Postúpili ste, mate diabetes typu 2, mladý muž. Hanksovo ochorenie je však podľa jeho slov kontrolovateľné.

Diabetes je porucha látkovej výmeny, ktorá vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi a bez terapie môže mať fatálne následky. Cukrovka typu 2 sa vyskytuje u ľudí vo veku nad 45 rokov. Značný podiel pacientov s touto diagnózou bojuje aj s nadváhou. Organizmus pri nej produkuje často dostatočné alebo aj zvýšené množstvo inzulínu, ktorý je však nedostatočne účinný, pretože cieľové destinácie v bunkách reagujú na jeho pôsobenie len minimálne alebo nereagujú vôbec. Pacientom stačí pri tomto ochorení liečba diétou a tabletami, iba menšia časť z nich musí dostávať inzulín v injekciách.