Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Továreň na vakcíny v Malackách nebude, farmafirmy nemali záujem

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Kajetán Kičura Foto: TASR

Virologický ústav Slovenskej akadémie vied a tiež Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdia, že sebestačnosť Slovenska pri výrobe pandemických vakcín by bola výhodná.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Pandemické vakcíny sa v Malackách nebudú vyrábať. Štát rokoval so zástupcami farmaceutických firiem, no žiadna z nich neprejavila o výrobu záujem.

Zrušenie tohto investičného zámeru dnes odobrila vláda SR na svojom dnešnom rokovaní. Objekt je momentálne rozostavaný. V budúcnosti ho bude využívať Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) alebo objekt prenajme.

„Vzhľadom na neúspešné rokovania so zástupcami spoločností združených v Slovenskej asociácii farmaceutických spoločností môžeme vyhlásiť, že projekt výroby pandemickej vakcíny v Malackách je neúspešný,“ píše sa v materiáli, ktorý na rokovanie predložilo ministerstvo zdravotníctva a predseda SŠHR.

SŠHR sa na augustovom rokovaní so zhotoviteľom výrobne vakcín -spoločnosťou BLOCK, a. s., dohodla na okamžitom zastavení všetkých prác na technologickej časti stavby pavilónu. Zastavili sa tak objednávky a tiež dodávky a montáže výrobnej technológie. SŠHR dala zhotoviteľovi vypracovať štúdiu alternatívneho využitia rozostavanej výrobnej haly. Z nej vyplynulo, že náklady na dokončenie stavby predstavujú približne 1,3 milióna eur.

„Neuskutočnením montáží už vyrobených a zastavením výroby ešte neobjednaných technologických strojov a zariadení dôjde k zníženiu ceny diela oproti zmluve približne o 5,2 milióna eur, čiže pri dostavaní rozostavanej výrobnej haly v Malackách ako skladu bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu sa znížia náklady približne o 3,9 milióna eur,“ uvádza návrh.

Sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu zrejme dostavajú. Využije ho buď SŠHR, alebo ho prenajme. „Zároveň bude v skladovacích priestoroch Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky uložené kompletné technologické vybavenie na výrobu pandemickej vakcíny v SR, pripravené na ďalšie použitie,“ píše sa v materiáli.

Zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky je úlohou, ktorou sa vláda SR zaoberá už od roku 2001. Virologický ústav Slovenskej akadémie vied a tiež Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdia, že sebestačnosť Slovenska pri výrobe pandemických vakcín by bola výhodná. „V tejto súvislosti bol pri rokovaniach vyslovený predbežný záujem konzorcia zloženého zo slovenskej spoločnosti s lokálnou pôsobnosťou a nadnárodnej spoločnosti o pokračovanie projektu výroby pandemickej vakcíny v SR v inej lokalite a za iných podmienok,“ píše sa v materiáli. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) by tak mala spolu s predsedom SŠHR predložiť na rokovanie vlády nový projekt na výrobu pandemických vakcín.


K. KIČURA: Stavať továreň na výrobu vakcín v Malackách bolo nešťastné riešenie

Stavať továreň na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke v Malackách bol podľa predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru veľmi nešťastný krok. Dodáva, že samotná myšlienka vyrábať na Slovensku pandemické vakcíny je pritom skvelá. „Ale bola veľmi pokazená tým, že to niekto situoval do Malaciek,“ dodal po dnešnom rokovaní vlády Kičura. V prípade bolo podané trestné oznámenie, predseda SŠHR nevie, v akom štádiu je momentálne vyšetrovanie.

To, či sa v projekte bude pokračovať v inej lokalite, má rozhodnúť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). „Zvažujeme všetky alternatívy. Je to problematika, ktorú riešime v celoeurópskom kontexte tak, aby sme pokryli to riziko, ale aby sa to pokrytie nepredražilo,“ povedala po rokovaní vlády. Dodala, že ministri zdravotníctva európskych štátov nemajú rovnaký názor, či by sa vakcíny mali vyrábať a skladovať spoločne, alebo či by si ich mal vyrábať každý štát samostatne.

Kičura vylúčil, že by bol už vybratý jeden konkrétny subjekt, ktorý by mohol vakcíny vyrábať. Zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky vláda SR rieši už od roku 2001.