Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Transfúzna služba je vďačná za darovanie krvi aj počas pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Darcovia krvi podľa nej ukázali, že zdravie iných im nie je ľahostajné, a pomohli urobiť svet zdravším miestom aj počas pandémie.

Bratislava 15. júna (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR ďakuje všetkým dobrovoľným darcom krvi, ktorí aj počas núdzového stavu spojeného s pandémiou nového koronavírusu prichádzali na odberové pracoviská a svojou krvou pomáhali pri liečbe pacientov. TASR o tom informovala projektová manažérka NTS SR Martina Frigová.

"Taktiež ďakujeme všetkým darcom krvi, ktorí prišli na naše pracoviská počas Svetového dňa darcov krvi. Odberové pracoviská navštívilo v nedeľu 14. júna 344 ľudí a z toho bolo 281 darcov krvi. Počas tohto dňa sme odobrali viac ako 100 litrov krvi," priblížila. Darcovia krvi podľa nej ukázali, že zdravie iných im nie je ľahostajné, a pomohli urobiť svet zdravším miestom aj počas pandémie.

NTS SR zaviedla na svojich pracoviskách prísne preventívne a bezpečnostné opatrenia na elimináciu šírenia nákazy. "Medzi tieto opatrenia patria prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, meranie telesnej teploty a dotazník, kde zisťujeme zdravotnú a cestovateľskú anamnézu darcu," menuje Frigová. Darcovia podľa nej reagovali pozitívne na zavedenie objednania sa na darovanie krvi na presný čas. Hoci sa núdzový stav skončil, všetky opatrenia zavedené NTS SR ostávajú v platnosti až do odvolania.

"Blížia sa letné mesiace, ktoré sú každoročne kritické a darcov krvi je v tomto období menej. Veríme, že darcovia krvi budú aj naďalej prichádzať na naše pracoviská a pomáhať zachraňovať životy pacientov, ktorí to potrebujú," uzavrela Frigová.