Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tréningy a kultúrne podujatia pre deti sa môžu konať v OTP režime

Na snímke deti z Tanečného klubu Bambula pod vedením trénerky Janky Koštalovej počas tréningu po uvoľnení opatrení, 10. januára 2022 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nová vyhláška ÚVZ rozdelila hromadné podujatia do troch skupín podľa rizikovosti. V závislosti od nej sú následne určené maximálne limity účastníkov.

Bratislava 12. januára (TASR) - Športujúce deti a mládež do 18 rokov môžu trénovať v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Rovnako v OTP režime sa môžu konať aj kultúrne podujatia pre deti a mládež. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá v stredu nadobudla účinnosť.

Kapacitný limit v takomto prípade je 100 osôb. "Okrem očkovaných a prekonaných je teda možná účasť aj na základe negatívneho RT-PCR alebo LAMP testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín od odberu, alebo antigénového testu, ktorý nesmie byť starší ako 48 hodín," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. "U detí do 18 rokov je akceptovaný aj negatívny výsledok testu vykonaný v domácom prostredí pre účely výučby na školách," dodala.

Ostatné športové súťaže a tréningy pre osoby nad 18 rokov sa naďalej môžu konať len v režime OP. Profesionálne športové súťaže ponechávajú povinnosť testovania hráčov a členov organizačného tímu, ktorí nie sú očkovaní, alebo neprekonali COVID-19. Súťaže sa už môžu konať aj s diváckou účasťou. Ako stredne rizikové podujatia môžu naplniť 25 percent kapacity štadiónov.

Nová vyhláška ÚVZ rozdelila hromadné podujatia do troch skupín podľa rizikovosti. V závislosti od nej sú následne určené maximálne limity účastníkov.