Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Trestné oznámenie na lekárov, ktorí neočkujú, radí rodičom I. Uhliarik

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Exminister Ivan Uhliarik (KDH) takto reagoval na dnešné vyjadrenie predsedníčky sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory Kataríny Šimovičovej.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Pediater, ktorý neposkytne dieťaťu povinné očkovanie, porušuje zákon. Ak dieťa ochorie, jeho rodičia by naň mohli podať trestné oznámenie. Exminister Ivan Uhliarik (KDH) takto reagoval na dnešné vyjadrenie predsedníčky sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory Kataríny Šimovičovej, podľa ktorej sú pediatri na Uhliarika nahnevaní a chcú ho žalovať. Dôvodom má byť zmena v nákupe vakcín, ktorá platí od decembra minulého roka.

Kým predtým očkovacie látky vydávala lekáreň sestre alebo lekárovi na základe receptu pre konkrétneho pacienta, od decembra minulého roka ich musia nakupovať samotní lekári do svojich ambulancií. Tvrdia, že na to nemajú peniaze. Prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) Kvetoslava Prcúchová dnes pre TASR uviedla, že z tohto dôvodu niektorí lekári odkladajú preočkovanie detí.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
Exminister, ktorý zmenu presadil zasa tvrdí, že opatrenie malo zabezpečiť väčšiu bezpečnosť pacienta a lekári na to mali vytvorené podmienky. Všeobecná zdravotná poisťovňa im podľa Uhliarika na nákup bola ochotná poskytnúť preddavky, okrem toho si mohli dohodnúť takú splatnosť faktúry s lekárňou, aby už v čase platenia za vakcíny, mali k dispozícii peniaze od poisťovne.

"Som mimoriadne prekvapený, že malá časť pediatrov je ochotná riskovať zdravie detí na úkor svojho pohodlia a chcú ďalej nútiť rodičov, aby nakupovali vakcíny," argumentuje bývalý minister. Hoci podľa starého systému mal po očkovacie látky do lekárne chodiť lekár alebo sestra, podľa Uhliarika sa bežne stávalo, že s receptom po vakcínu chodil rodič, ktorý nedodržal chladový reťazec, čím sa znížil účinok očkovacej látky. "Títo pediatri iba chcú preniesť pripadnú zodpovednosť za chorobu dieťaťa na rodičov, čo považujem za hazard so zdravím," dodal. K starému spôsobu nákupu vakcín sa plánuje vrátiť aj ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD). Opätovnú zmenu chce presadiť cez novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú rezort tento týždeň poslal na pripomienkovanie. Uhliarik sa domnieva, že súčasné vedenie ministerstva podľahlo tlaku lekárov.

So spôsobom nákupu vakcín, ktorý platí od vlaňajšieho decembra sú niektorí pediatri naopak spokojní. Exminister poskytol TASR stanovisko skupiny pediatrov, ktorí považujú priamy nákup očkovacích látok do ambulancie za výhodnejší. "Vakcíny si môžeme jednoducho objednať v lekárni alebo u distribučnej firmy, ktoré reagujú na naše požiadavky veľmi promptne a zabezpečia prevoz očkovacích látok priamo do ambulancie," napísali v liste lekári. Hovoria, že nový systém je pre nich dokonca finančne prínosný, keďže si prirážku pre lekárne, príp. distribučné firmy môžu rozdeliť. "Po polročnom fungovaní nového systému objednávania vakcín iste mnohí z nás zmenili pôvodný názor a sú za jeho ponechanie, lebo obava, že nám očkovacie látky nebudú preplácané poisťovňou, bola zbytočná," sumarizujú pediatri.

Za najideálnejší spôsob títo lekári, ako aj Uhliarik, považujú distribúciu vakcín cez regionálne úrady verejného zdravotníctva, ako to platilo v minulosti.