Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na trnavskej radnici môžu ľudia opäť darovať krv

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Darca musí spĺňať všeobecné základné kritériá. Musí mať vek od 18 do 60 rokov.

Trnava 30. novembra (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) Slovenskej republiky v Trnave v spolupráci s mestom Trnava opäť organizujú odber krvi, a to v utorok 3. decembra. Všetci, ktorí majú záujem pomôcť, sú vítaní v priestoroch radnice na Hlavnej ulici od 8.00 h do 10.00 h. Darovanie krvi je bezpečný a jednoduchý krok, ktorým môže každý z nás zachrániť život - informuje webová stránka mesta.

Upozorňuje aj na to, že ak niekomu termín nevyhovuje a krv by rád daroval, môže tak urobiť v NTS v Trnave na Ulici Andreja Žarnova. Dáva do pozornosti aj výjazdové odbery NTS Trnava.

Darca musí spĺňať všeobecné základné kritériá. Musí mať vek od 18 do 60 rokov. Pokiaľ je pravidelným darcom, môže darovať krv až do svojich 65 rokov, jeho telesná hmotnosť musí dosiahnuť minimálne 50 kg.

Ako NTS upozorňuje, darca nemôže byť nosičom vírusu HIV. Ak prekonal hepatitídu (žltačku) typu B a C, alebo trpí inými závažnými ochoreniami, taktiež nesmie darovať krv. Krv sa nedaruje v prípade užívania drog vnútrožilovo či vnútrosvalovo, a to teraz alebo v minulosti, pri poskytovaní alebo prijímaní platených sexuálnych služieb, pohlavného styku medzi mužmi. Darcovia krvi nemôžu viesť promiskuitný spôsob života s častým striedaním sexuálnych partnerov, nemali by užívať anabolické steroidy, ktoré nie sú predpísané lekárom. Odber sa odmieta aj v prípade liečby poruchy zrážania krvi krvnými prípravkami.

Darca by mal 24 hodín pred odberom vypiť dostatok tekutín, minimálne dva litre - vodu, minerálku, čaje, ovocné šťavy. Vhodné je jesť ľahké sacharidové jedlá, napríklad ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo, džem, med a iné.