Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očkovanie proti tuberkulóze sa nazýva kalmetizácia podľa Calmetta

Albert Léon Charles Calmette Foto: Wikipedia

Albert Léon Charles Calmette je objaviteľom séra proti hadiemu uštipnutiu ale aj tvorcom diagnostického testu a preventívneho očkovania dojčiat proti TBC.

Nice/Bratislava 12. júla (TASR) - Francúzsky mikrobiológ, hygienik a riaditeľ Pasteurovho ústavu v Paríži Albert Léon Charles Calmette je objaviteľom séra proti hadiemu uštipnutiu ale aj tvorcom diagnostického testu a preventívneho očkovania dojčiat proti TBC. Od jeho narodenia uplynie v piatok 150 rokov.

Albert Léon Charles Calmette sa narodil vo francúzskom Nice 12. júla 1863. Ako chlapec si predstavoval, že urobí kariéru v námorníctve, po prekonaní týfusu nakoniec vyštudoval medicínu a pôsobil v námorníctve ako lekár. Prvé praktické skúsenosti nadobudol v Hongkongu, kde začal pracovať v roku 1883, neskôr študoval nákazlivé choroby spavú nemoc, maláriu a pelagru v Afrike. Po návrate do Francúzska sa zaoberal mikrobiologickým výskumom kiahní a besnoty. Už ako renomovaný vedec sa venoval skúmaniu jedu včiel a plazov ako aj kurare.

Najväčší význam však má jeho výskum v oblasti tuberkulózy. Od roku 1908 sa s ďalším vedcom, veterinárom a bakteriológom Camille Guérinom venoval v Pasteurovom inštitúte v Lille (Francúzsko) kultivácii oslabeného kmeňa baktérií tuberkulózy Mycobacterium bovis aby ho bolo možné použiť pri preventívnej vakcinácii ľudí. Za 13 rokov vypestovali na zemiaku s glycerínom a hovädzou žlčou nový kmeň, ktorý stratil značnú časť virulencie pre pokusné zviera i človeka. Po prvýkrát Calmette použil úspešne svoju novú vakcínu u novorodenca od matky s preukázanou tuberkulózou v roku 1921. S vakcináciou novorodencov sa vo väčších rozmeroch začalo v roku 1924.

Vypestovaný kmeň bol na počesť dvoch vedcov nazvaný bacil Calmettov-Guérinov (BCG) a očkovanie proti tuberkulóze (TBC) sa nazýva kalmetizácia.

Albert Calmette zomrel v Paríži (Francúzsko) 29. októbra 1933 vo veku 70 rokov.