Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku bolo vlani 345 prípadov tuberkulózy

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca.

Bratislava 16. júla (TASR) - Aj vlani sa na Slovensku zaznamenali desiatky prípadov tuberkulózy. "Do Národného registra TBC bolo nahlásených 345 prípadov tuberkulózy," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Najviac prípadov bolo v Prešovskom a Košickom kraji.

"V Slovenskej republike je zaznamenávaný dlhodobo klesajúci trend chorobnosti na TBC," konštatovala Skalická. Medzi rizikové skupiny patria najmä asociáli, alkoholici, bezdomovci, Rómovia a staršie vekové skupiny obyvateľstva. Tuberkulóza ohrozuje aj ľudí infikovaných HIV, migrantov a vojakov vracajúcich sa z misií vo svete.

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov.

Prameňom nákazy je predovšetkým človek a šíri sa kvapôčkovou formou. Medzi príznaky TBC patria slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi.