Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚDZS eviduje od januára pre zmenu zdravotnej poisťovne 236 podnetov

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Voči zdravotnej poisťovni Dôvera bolo doručených 30 podnetov a voči zdravotnej poisťovni Union to bolo 206 podnetov.

Bratislava 19. februára (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje v súvislosti so zmenou zdravotnej poisťovne od prvého januára do polovice februára tohto roka 236 podnetov. Pre TASR to za úrad povedala Erika Kováčiková.

Priblížila, že voči zdravotnej poisťovni Dôvera bolo doručených 30 podnetov a voči zdravotnej poisťovni Union to bolo 206 podnetov. "Všetky podnety sú v súčasnosti riešené výkonom dohľadu," uviedla.

Na otázku TASR, ako má poistenec postupovať, ak má podozrenie, že vo vzťahu k jeho osobe došlo k nezákonnému prepoisteniu, ÚDZS reagoval, že je potrebné sa v tejto veci obrátiť v prvom rade na zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o vysvetlenie, na akom právnom základe daná zdravotná poisťovňa eviduje vo vzťahu k osobe vznik poistného vzťahu.

V prípade, ak ani po vzájomnej komunikácii medzi poistencom a zdravotnou poisťovňou nedôjde vo veci vzniku poistného vzťahu k odstráneniu vzájomného rozporu a poistenec má podozrenie, že zo strany zdravotnej poisťovne došlo k porušeniu zákona, má právo obrátiť sa s podnetom na úrad.

Kováčiková dodala, že v prípade, ak má poistenec podozrenie, že v súvislosti so zmenou zdravotnej poisťovne vykonanou vo vzťahu k jeho osobe došlo k spáchaniu trestného činu, má právo obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní a podať trestné oznámenie.