Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníci pokračovali v tradícii odborných seminárov

Ilustračné foto Foto: TASR

Úvod odborného podujatia bol venovaný legislatívnym zmenám v procese výkonu dohľadu a štatistickým prehľadom v súvislosti s podnetmi.

Bratislava 7. júna (TASR) - Odborné semináre, zamerané na vzdelávanie lekárov, môžu pomôcť predchádzať pochybeniam pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Poukazuje na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý tento rok zorganizoval odborné podujatia po trojročnej prestávke. Zúčastnilo sa na nich takmer 400 ľudí z radov odbornej verejnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

"Cieľmi odborných seminárov bolo zvyšovanie vzdelanosti našich zdravotníckych pracovníkov, zvyšovanie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ako aj preventívne pôsobenie na predchádzanie chybovosti. Vzhľadom na vysokú účasť považujeme naše ciele za naplnené," priblížila Hudecová.

V rámci projektu "Memorandum 2023 - Kazuistiky ÚDZS" zabezpečil odborné príspevky z rôznych medicínskych špecializačných odborov, pričom vychádzal zo zistení, ku ktorým dospel počas svojej činnosti. "Znalosť nezvyčajných prípadov z praxe a niekedy vzniknutých nedostatkov, o ktorých sa účastníci dozvedeli, môžu do budúcna vylúčiť rovnaké pochybenia," skonštatovala predsedníčka úradu Renáta Bláhová.

Úvod odborného podujatia bol venovaný legislatívnym zmenám v procese výkonu dohľadu a štatistickým prehľadom v súvislosti s podnetmi. Odborné prednášky boli spracované z prípadov v rámci ktorých bola prešetrovaná zdravotná starostlivosť, a to napríklad z odboru všeobecné lekárstvo, neurológia či chirurgia. Následne sa seminár venoval zisteniam z patologicko-anatomických pitiev, ako aj komplexným príspevkom z medicínskeho špecializačného odboru súdne lekárstvo, zameraných napríklad na náhle úmrtia športovcov či forenzné aspekty poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Privítal som pokračovanie v tradícii seminárov, ktorých špecifikom na rozdiel od kongresov a seminárov odborných spoločností je iný pohľad na prácu lekárov, pri ktorom sa zdôrazňuje aj jej forenzná časť, t. j. význam správneho vedenia dokumentácie ako dôležitej a rovnocennej súčasti diagnosticko-terapeutického procesu," uviedol Jaroslav Šimo, viceprezident Slovenskej lekárskej komory, ktorá sa na projekte spolupodieľala.