Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚDZS: Vlani sa najviac čakalo na operáciu bedrového a kolenného kĺbu

Ilustračné foto Foto: TASR

Pacienti okrem toho často čakajú aj na operácie očí.

Bratislava 5. júla (TASR) - Najviac pacientov vlani zaradili na čakacie listiny pre operáciu bedrového a kolenného kĺbu. Na plánovaný operačný výkon totálnej endoprotézy kolenného kĺbu čakalo vyše 3000 pacientov a na výmenu bedrového kĺbu viac ako 2700. Vyplýva to zo správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Pacienti okrem toho často čakajú aj na operácie očí, pre zákal šošovky bolo na čakačkách vyše 2300 pacientov. Pacienti sa do poradovníkov dostávajú aj pre operácie súvisiace so srdcovocievnymi ochoreniami, v roku 2012 to bolo takmer 2000 ľudí.

Zdravotné poisťovne zaradili vlani do čakacích zoznamov 15.843 poistencov a vyradili z nich 15.785 poistencov. Ku koncu roka tak bolo na čakačkách vyše 10.000 ľudí, ktorí čakali na plánovaný výkon. V roku 2012 čakalo na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti dlhšie ako rok 1502 poistencov.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace. V zmysle zákona je zdravotná poisťovňa povinná zabezpečiť poistencovi úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti najneskôr do 12 mesiacov odo dňa zaradenia poistenca do čakacieho zoznamu. Výnimkou môže byť prípad, ak by náklady na zabezpečenie tejto plánovanej zdravotnej starostlivosti ohrozili úhradu tej neodkladnej.