Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Uhliarik: Koncová sieť nemocníc vracia zdravotníctvo do socializmu

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zuzana Zvolenská je presvedčená, že štát musí mať stanovenú sieť strategických zdravotníckych zariadení, aby vedel aj v čase mimoriadnych udalostí garantovať zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Smer-SD vracia podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) zdravotníctvo 20 rokov dozadu do socializmu, keď chce jednu zdravotnú poisťovňu a nemocnice, ktoré majú istotu existencie, bez ohľadu na kvalitu. "Obnovenie koncovej minimálnej siete v praxi znamená vytvorenie zoznamu privilegovaných nemocníc, ktoré nebude tlačiť kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti, úspešnosť operácií a spokojnosť pacientov, lebo bude mať istotu, že poisťovňa s ňou bude musieť uzavrieť zmluvu," skonštatoval.

Poznamenal, že ostatné, možno kvalitnejšie nemocnice budú musieť podpísať také zmluvy, aké navrhne poisťovňa, čo môže spôsobiť znižovanie ich kvality a ďalšie zadlžovanie. "Protimonopolný úrad už v minulosti zistil, že nemocnice zo zoznamu zneužívali svoje postavenie na trhu a je predpoklad, že sa to bude opakovať," doplnil.

Vytvorenie koncovej siete nemocníc sa nepáči ani Mostu-Híd, ktorá to tiež vníma ako krok späť, keďže "zvýhodňuje veľké štátne nemocnice a ústavy, ktoré nie vždy hospodária s verejnými financovaniami najefektívnejšie". Strana podľa svojho stanoviska uznáva dôležitosť dotknutých nemocníc a liečební, myslí si však, že zmluvy sa nemajú vynucovať legislatívou ale kvalitou.

"Regionálne nemocnice a nemocnice spadajúce pod VÚC sa tak dostanú do nevýhody, nakoľko budú až druhé v poradí, s ktorými uzavrú poisťovne zmluvy, samozrejme v rámci finančných možností. A pritom menšie nemocnice sú k občanom bližšie," uviedla strana v stanovisku.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) je presvedčená, že štát musí mať stanovenú sieť strategických zdravotníckych zariadení, aby vedel aj v čase mimoriadnych udalostí garantovať zdravotnú starostlivosť. Zároveň odmietla, že by zriadenie koncovej siete nemocníc mohlo spôsobiť deformáciu na trhu. "Štát garantuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti na báze verejného zdravotného poistenia z ústavy. Štát niečo garantuje, zodpovedá za to a musí sa aj starať, aby mal riadny operatívny dosah tam, kde to tí pacienti majú dostať."

Do koncovej siete nemocníc sa zaradí 34 nemocníc a tri liečebne, ktorých zoznam odsúhlasila v stredu (12. 9.) vláda. Koncept koncovej minimálnej siete sa na Slovensku obnoví opäť od októbra. Do koncovej siete budú zaradení poskytovatelia, na ktorých má dosah ministerstvo zdravotníctva a predstavujú strategický význam pre štát. Zdravotné poisťovne ich budú povinné zazmluvniť.

Koncová sieť sa zrušila za bývalej vlády. Ministerstvo vtedy tvrdilo, že takýto prístup viedol k deformáciám trhu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zvýhodnením vybraných zariadení.