Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Uhliarik žiada v mene Zvolenskej vyšší rozpočet pre zdravotníctvo

Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec KDH Ivan Uhliarik. Foto: TASR/Martin Baumann

Ivan Uhliarik je presvedčený, že zdravotníctvo už nie je prioritou vládnej strany Smer-SD.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Hlas ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) nie je na vláde počuť a opakovane sa ukázalo, že je najslabším členom kabinetu. Na úvod deviateho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR to vyhlásil poslanec KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, ktorý sa v rámci rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu zameral práve na kapitolu zdravotníctva.

"Chcem ministerku podporiť, aby poslanci Smeru-SD zahlasovali za lepší rozpočet pre zdravotníctvo. V mene ministerky vás chcem požiadať, aby ste pozmenili rozpočet pre zdravotníctvo, aby neprišlo o desiatky miliónov eur oproti tomuto roku," apeloval Uhliarik.

Poukázal pritom, že pôvodne navrhovaný odvod za poistencov štátu na úrovni 3,83 je historicky najnižší a ministerka zdravotníctva tak navždy dostane nálepku človeka, ktorý v každej funkcii pripravil zdravotníctvo o desiatky miliónov eur. "Vo funkcii riaditeľky Všeobecnej zdravotnej poisťovne to bolo mínus 120 miliónov eur, rozpočet pre zdravotníctvo na tento rok bol mínus 75 miliónov eur a na budúci rok to bude mínus 60 miliónov eur," podotkol s tým, že situácii nepomôže ani fakt, že odvod sa neskôr zvýšil na štyri percentá.

Uhliarik je preto presvedčený, že zdravotníctvo už nie je prioritou vládnej strany Smer-SD. "V programovom vyhlásení sa vláda ostro vymedzuje voči nízkym platbám za poistencov štátu za predchádzajúcej vlády. Na druhej strane dnes sme svedkami, že práve táto vláda pristúpila k najväčšiemu zníženiu platieb za posledných desať rokov. Myslím si, že finančnej kondícii nemocníc takýto výpadok nepomôže," povedal. Na Uhliarikovo vystúpenie žiaden z poslancov Smeru-SD nereagoval.

Do rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu je ešte písomne prihlásených 12 poslancov. Po ich vystúpeniach bude možnosť prihlásiť sa ústne. Samotné hlasovanie o zákone roka je tak zatiaľ v nedohľadne.