Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNB vraj dostatočne nepreverila spoplatnenie parkovísk

Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava - Nemocnica Ružinov. Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdia to zástupcovia Lekárskeho odborového združenia.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) sa dnes zišli so zamestnancami Nemocnice sv. Cyrila a Metoda Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Petržalke, aby diskutovali o spoplatnenom parkovaní pred areálom nemocníc na Antolskej a v Ružinove. Vedenie UNB zároveň vyzvali, aby zamestnancom nemocnice preukázalo, aké kroky podniklo na to, aby zmluva o spoplatnení parkovania nebola naplnená.

Podľa Ivana Majeského z LOZ v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda sa totiž vedenie UNB odvolalo iba na názor Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktoré platnosť zmluvy nespochybnilo. "Zamestnanci nemocnice by však mali dostať odpoveď, či vedenie UNB pátralo aj po názore iných inštitúcií na platnosť zmluvy," uviedol pre TASR Majeský. LOZ podľa jeho slov má k dispozícii právne stanoviská, ktoré tvrdia, že platnosť zmluvy možno napadnúť.

"Vedenie UNB by vo všeobecnosti malo zamestnancom povedať, čo všetko konkrétne urobilo v tejto záležitosti, aby záujmy nemocnice boli ochránené," povedal Majeský. Dodal, že snahu by mala UNB prejaviť aj preto, že zmluva o spoplatnení parkoviska je pre nemocnicu "absolútne nevýhodná". "Za dvesto parkovacích miest na Antolskej získa UNB za deň 110 eur, čo znamená 55 centov za jedno parkovacie miesto," poznamenal Majeský.

Vedenie UNB sa dnešnom stretnutí nezúčastnilo. Hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská vysvetlila, že k stretnutiu medzi vedením UNB a zamestnancami nemocnice došlo už vo štvrtok 14. novembra, pričom sa na ňom zišlo 200 zamestnancov nemocnice. "Z tohto pohľadu dnešné zhromaždenie považujeme za divadlo LOZ pre médiá," tlmočila názor UNB.

Stano Maťašovská pripomenula, že zmluvu, ktorá de facto zavádza spoplatnené parkovanie, uzavrelo bývalé vedenie UNB na čele s Miroslavom Buchom na konci decembra 2011.

"Súčasné vedenie vykonalo od nástupu do funkcie vo februári 2012 všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy, dovedna to bolo 47 úkonov," informovala Stano Maťašovská.

"Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná, a preto je terajšie vedenie UNB povinné postupovať v zmysle tejto zmluvy," zdôraznila. Odstúpenie od zmluvy by podľa jej informácií znamenalo riziko platenia náhrady škody a ušlého zisku. "To by mohlo podstatne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dnes už značne zadlženej nemocnici," vysvetlila hovorkyňa.

Vedenie UNB podľa jej slov aktuálne rokuje s koncesionárom, aby zmeny čo najmenej zasiahli prevádzku a prístup k nemocniciam. "Zároveň hľadá riešenia, ako čo najviac uspokojiť potreby našich pacientov a zamestnancov," doplnila Stano Maťašovská.