Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNB zrealizovala inovatívnu liečbu na obnovu črevnej mikroflóry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti predstavuje najefektívnejšiu liečbu u pacientov s týmto ochorením, vysvetlila UNB.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Fekálna mikrobiálna terapia predstavuje jednu z najnovších a najúčinnejších liečebných metód používaných pri liečbe pacientov, ktorí majú problém s črevnou mikroflórou. Inovatívnu liečbu zrealizovala prvýkrát na Slovensku Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). Informuje o tom UNB na sociálnej sieti.

"Je to spôsob, kedy sa lekári transplantáciou stolice snažia obnoviť črevný mikriobióm v nefunkčnom čreve pacienta prenosom fekálneho transplantátu, teda stolice od zdravého darcu do čreva pacienta. V súčasnosti predstavuje najefektívnejšiu liečbu u pacientov s týmto ochorením," vysvetlila UNB.

Na Klinike infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB sa lekári venujú realizácii mikrobiálnej terapie od roku 2016, pričom doposiaľ vykonali transplantáciu stolice celkovo už 96 pacientom.

Vôbec prvýkrát na Slovensku takúto transplantáciu zrealizovala na pracovisku Kliniky infektológie na Kramároch lekárka Mária Kachlíková, ktorá za túto inovatívnu a mimoriadne účinnú metódu získala ocenenie TOP inovácie v zdravotníctve. "Aj keď sa niekomu takýto postup môže zdať zvláštny, je to mimoriadne účinná metóda, ktorá už pomohla mnohým pacientom," dodala UNB.