Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNICEF upozorňuje na šírenie cholery v juhovýchodnej Afrike

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac postihnuté krajiny sú Malawi a Mozambik.

Lilongwe 10. marca (TASR) - V jedenástich krajinách východnej a južnej Afriky dochádza k rozsiahlemu šíreniu cholery, ktoré vyvoláva obavy, uviedol v piatok Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Za posledných 13 mesiacov v danej oblasti zaznamenali približne 68.000 prípadov nákazy cholerou a takmer 1800 obetí na životoch. Skutočné počty však môžu byť vyššie, keďže veľké množstvo prípadov zrejme nebolo nahlásených.

Najviac postihnuté krajiny sú Malawi a Mozambik.

Regionálna riaditeľka UNICEF-u Lieke van de Wielová uviedla, že k šíreniu cholery prispeli nízka kvalita vody, nedostatočné hygienické opatrenia, ozbrojené konflikty a neefektívne zdravotné systémy. Situáciu ešte zhoršili extrémne prejavy počasie.

Malawi sa podľa UNICEF-u ešte stále spamätáva z následkov vlaňajších dvoch tropických smrští. Mozambik zasiahol začiatkom tohto roka cyklón Freddy, ktorý spôsobil masívne záplavy a škody. Tento cyklón zasiahol vo februári aj Madagaskar, kde prišlo o život najmenej 21 ľudí, pripomína DPA.

Cholera je akútne hnačkové ochorenie, ktoré sa prenáša kontaminovanou vodou či jedlom. V ťažkých prípadoch sa môže skončiť aj smrťou nakazeného človeka.