Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Union ZP chce ostať na trhu, poistencom odkázala, aby sa neobávali

Foto: poistovne.sk

Vláda minulý týždeň odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia namiesto pluralitného, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Súkromná Union zdravotná poisťovňa dnes opätovne deklarovala svoj záujem zotrvať na slovenskom trhu zdravotného poistenia.

Podľa riaditeľa poisťovne Romana Podoláka sa poistenci nemusia ničoho obávať a poisťovňa sa o nich za každých okolností postará. Zároveň vyzval vládu, aby sa venovala spoločnému zlepšovaniu zdravotného stavu obyvateľstva ako násilnému spájaniu poisťovní.

Upozornil, že diskusia o vzniku jednej poisťovne by nemala byť pre nikoho dôvodom na zmenu poisťovne. Poznamenal, že pokiaľ vláda či štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa naznačujú niečo iné, považuje to za nekalú súťaž. Union ZP preto podala na VšZP aj podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Urobíme všetko pre zachovanie systému zdravotného poistenia s viacerými poisťovňami, pretože verím, že tento systém je efektívnejší ako systém jednej poisťovne bez konkurencie," povedal Podolák. Aké konkrétne kroky by poisťovňa a jej akcionár mohli realizovať, zatiaľ ich zástupcovia nekonkretizovali. Holandský akcionár Union ZP, spoločnosť Achmea, o svojom postoji už informoval aj vládu.

Ako poznamenal člen predstavenstva Union ZP Boris Masloviec, poisťovňa podnikne všetky kroky na to, aby nedošlo k vytvoreniu jednej poisťovne a bude brániť pluralitný systém na trhu zdravotného poistenia. "Je to ďaleká cesta a zďaleka nie je taká jednoduchá ako je prezentovaná," doplnil.

Premiér Robert Fico v reakcii na dnešné stanovisko Union ZP vyhlásil, že pravdepodobne nikto nespochybní verejný záujem SR konať v tejto veci vzhľadom na to, že ide o verejné zdroje. Na zisk podľa jeho názoru súkromné poisťovne nemajú právo, pričom pripomenul, že tieto zdroje Slovensku chýbajú. "Preto si myslím, že nebude problematické osvedčiť verejný záujem SR konať," skonštatoval s tým, že pokiaľ sa Union ZP nebude chcieť dohodnúť, príde na rad vyvlastnenie za primeranú náhradu.

"My sme zámer vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu schválili a tento zámer chceme aj zrealizovať," zdôraznil premiér. Najprv chce, aby ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská s poisťovňami rokovala, vyvlastnenie by mohlo prísť do úvahy až potom. Tá označila dnešný postoj súkromnej poisťovne za predčasný, keďže sa ešte žiadne právne kroky nezačali a už sa objavili obranné prostriedky.

Vláda minulý týždeň odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia namiesto pluralitného, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Premiér Robert Fico chce, aby vznikla v roku 2014.