Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Union ZP nerozumie postoju nemocníc, o pacientov má byť postarané

Ilustračné foto Foto: TASR

Malé a stredné nemocnice chcú od poisťovne viac peňazí za hospitalizácie.

Bratislava 30. mája (TASR) - Union zdravotná poisťovňa nerozumie postoju Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá vyzvala svojich členov na vypovedanie zmlúv so súkromnou poisťovňou. "Union ZP má uzavreté zmluvy so všetkými členmi ANS. Zmluvy sú platné najmenej do 31. decembra 2013," povedala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Vzhľadom na to, podľa jej slov, je a bude aj naďalej zabezpečená zdravotná starostlivosť.

Malé a stredné nemocnice chcú od poisťovne viac peňazí za hospitalizácie, odôvodňujú to podľa Unionu aj tým, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa im zaplatí len toľko, čo konkurencia. "Ceny za ukončené hospitalizácie nie je možné jednoducho porovnávať vzhľadom na rozličnú štruktúru cenových podmienok v zmluvách jednotlivých poisťovní," poukázala Smatanová.

"Union ZP zašle tým členom ANS, ktorých úhrada poskytovanej zdravotnej starostlivosti je realizovaná formou platby za ukončenú hospitalizáciu, individuálne upravené návrhy dodatkov. Zmeny navrhnuté v dodatku budú sledovať predovšetkým cieľ nepoškodiť členské nemocnice ANS v rokovaniach s ostatnými zdravotnými poisťovňami," zhrnula Smatanová.

Asociácia nemocníc Slovenska odporučila na dnešnom Zhromaždení členov v Martine členským nemocniciam, aby k 1. júnu 2013 vypovedali zmluvu s Union ZP. Po rokovaní o tom informoval prezident ANS Marián Petko. Zdôraznil, že záleží individuálne na každej z 57 nemocníc, ako k tomu pristúpi. Asociácia tak reagovala na fakt, že poisťovňa chcela s nemocnicami rokovať jednotlivo.