Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNB vlani vykonala rekordný počet operácií

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V najväčšej slovenskej nemocnici sa udialo viac ako 54-tisíc operácií.

Bratislava 17. februára (TASR) – Uplynulý rok bol pre Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB) rekordný. Na svojich pracoviskách vykonala viac ako 54.000 operácií, čo je o 3300 zákrokov viac ako v roku 2012. Najväčšia slovenská nemocnica sa tým dostala na svoje doterajšie maximum.

Podľa hovorkyne nemocnice, Petry Stano Maťašovská, historicky najvyššie čísla UNB dosiahla aj v počte hospitalizácií. Vlani ich bolo 99.100, čo je medziročný nárast o 4000. Stúpajúci trend mala aj ambulantná starostlivosť, v ktorej UNB vlani prekročila miliónovú hranicu, keď zaznamenala 1.008.240 ambulantných vyšetrení. Je to takmer o 12.000 vyšetrení viac ako v roku 2012. O 40.000 stúpol aj počet výkonov urobených v ambulanciách. V roku 2013 ich bolo 2.045.000.

"Tieto výsledky sme dosiahli efektívnejšou organizáciou práce, lepším využitím prevádzkových možností a úspešnými rokovaniami so zdravotnými poisťovňami pri uzatváraní zmlúv," uviedol riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch.

Petra Stano Maťašovská pripomenula, že prínosom vyššieho výkonu nemocnice je skrátenie čakacej doby pacientov a vyššie výnosy zo zdravotných poisťovní, čo zlepšuje hospodársky výsledok. "UNB čakacie lehoty na operácie v niektorých prípadoch skrátila až o 50 percent a zvýšila príjem zo ZP o 14 percent. Celkovými opatreniami nielen v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale aj hospodárenia, dosiahla UNB najlepší hospodársky výsledok za posledné štyri roky," doplnila hovorkyňa UNB.