Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Univerzitná nemocnica v Martine využije u pacientov mimotelový obeh

Na snímke UNM v Martine. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Posuny v technikách a technológiách intervenčným kardiológom pomáhajú podľa aj pri riešení veľmi zložitých nálezov na srdcových tepnách.

Martin 7. mája (TASR) - Pacientom s náhlym zlyhaním srdca môžu po novom pomôcť zdravotníci v Univerzitnej nemocnici v Martine (UNM) aj prostredníctvom zabezpečenia mimotelového obehu (V-A ECMO). TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Marčeková.

"V-A ECMO je mechanická podpora srdca, ktorá môže byť využitá pri akútnych stavoch, predovšetkým u pacientov s akútnym infarktom myokardu a na štandardnú liečbu nereagujúcim život ohrozujúcim kardiogénnym šokom (zlyhávanie srdca ako pumpy)," uviedla prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny UNM Denisa Osinová.

Posuny v technikách a technológiách intervenčným kardiológom pomáhajú podľa nej aj pri riešení veľmi zložitých nálezov na srdcových tepnách. "Ide o veľmi špecifickú a vysoko odbornú, život zachraňujúcu podporu činnosti srdca. Možnosť použitia mimotelového obehu u týchto pacientov je k dispozícii nonstop pre každého, kto takúto liečbu potrebuje," dodala Osinová.