Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNLP má nové pracovisko na liečbu ochorení krvi a kostnej drene

UNLP, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Košická nemocnica začala v uplynulých dňoch s komplexnou službou liečebných aferéz všetkých druhov.

Košice 10. októbra (TASR) - Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) zriadila na Klinike hematológie a onkohematológie nové pracovisko liečebných aferéz, ktoré je jediné svojho druhu na východnom Slovensku. Informovala o tom dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Aferéza je odstraňovanie patologických krvných elementov alebo súčastí plazmy pri ich zhubnej nadprodukcii alebo imunitných poruchách. Škodlivé alebo nadbytočné zložky krvi sa z organizmu odfiltrujú pomocou prístroja - separátora.

"U niektorých pacientov, najmä onkohematologických, ide pri využití aferézy o okamžité zníženie rizika ohrozenia života. U neurologických pacientov dokáže napríklad zmierniť, ba až odstrániť neurologické príznaky. Separáciou sa dá predísť nevratnému zlyhaniu obličiek a potrebe dialýzy pri mnohopočetnom myelóme a týmto liečebným postupom sa môže znížiť aj riziko cievnej mozgovej príhody pri extrémnych hodnotách krviniek," vysvetľuje lekárka Ivana Tresová z novozriadeného pracoviska.

Košická nemocnica začala v uplynulých dňoch s komplexnou službou liečebných aferéz všetkých druhov, ktoré v súčasnosti využíva moderná medicína, pre zdravotnícke zariadenia v košickom a prešovskom kraji, v prípade potreby aj pre ďalšie regióny Slovenska. Pracovisko realizuje výkony s multidisciplinárnym využitím, predovšetkým v hematológii a onkohematológii (najmä pri ochoreniach krvi a kostnej drene), ale aj v nefrológii, neurológii, imunológii, či vnútornom lekárstve.

"Zameriavame sa na realizáciu separácií kmeňových buniek, liečebné leukaferézy, plazmaferézy, erytrocytaferézy, tromboaferézy, podľa záujmu plánujeme aj niektoré nadštandardné výkony, ako je imunomodulácia a podobne," upresňuje Tresová, ktorá separácie uskutočňuje.

Dva krvinkové separátory sú umiestnené priamo na klinike na 8. poschodí monobloku na Triede SNP. Separácie sa budú vykonávať nielen u hospitalizovaných, ale aj u ambulantných pacientov, pre plánované, ako aj urgentné stavy.

"Ide o metodiku, určenú na konkrétne špecifické situácie a diagnózy, ktorá častokrát predchádza medikamentóznu liečbu pre rýchlosť jej účinku, alebo ju dopĺňa, niekedy zmierňuje jej nežiaduce účinky. Existuje aj diagnóza, kde plazmaferéza je dokonca jedinou možnosťou liečby," konštatovala primárka Kliniky hematológie a onkohematológie Natália Štecová.

Donedávna neboli vytvorené podmienky na poskytovanie celej škály aferéz a v dostatočných počtoch. V porovnaní so západoslovenským regiónom sa na východe vykonávalo desaťkrát menej týchto výkonov. "Cieľom je skvalitniť poskytovanú zdravotnú starostlivosť našim pacientom a zabezpečiť jej lepšiu dostupnosť u indikovaných stavov vo východoslovenskom regióne a zároveň ponúknuť aj odborníkom ostatných medicínskych odborov ďalšiu možnosť liečby," uviedol riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha.

Aferézy sú plne hradené zdravotnými poisťovňami.