Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Nemecku a v Španielsku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. Foto: TASR - ÚVZ SR

Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom v utorok informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Bratislava 18. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Nemecku a v Španielsku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom v utorok informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Upozornenie sa týka čiernej farby na vlasy s názvom Henna Herbal Black 1.0 značky PCC Brands od neuvedeného výrobcu pôvodom z Indie. Výrobok pripravený na použitie obsahuje látku p-phenylenediamine (PPD) v koncentrácii 2,8 percenta. Kontrolný orgán zistil nedostatok oxidačných činidiel, dlhý čas ponechania výrobku na vlasoch a kontakt s pokožkou hlavy môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu a na výrobku bolo nedostatočné varovné označenie v nemeckom jazyku.
Nebezpečná kozmetika.
Foto: TASR - ÚVZ SR

Problematický je aj výrobok na spevnenie pokožky s názvom Stretch Control od značky Mesostyle Stretch Control od výrobcu Laboratorio Expertisse Internacional, S.L. zo Španielska. Výrobok obsahuje látku Meclofenoxate, ktorá pôsobí na centrálny nervový systém a je viazaná na lekársky predpis.

Hygienici upozorňujú aj na kozmetickú masku s názvom Fitokosmetik schwarzer kosmetischer Ton (Totes Meer) od značky Fitokosmetik z Ruskej federácie od lotyšského výrobcu SIA Fitocosmetic. Zistené v nej boli ťažké kovy.