Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Urobiť si zdravotnú selfie je rovnako jednoduché ako fotka s priateľmi

Urobiť si zdravotnú selfie je rovnako jednoduché ako odfotiť sa s priateľmi /span> Foto: MEDDI hub

Telemedicína rozširuje možnosti, ako využiť náš telefón na veci, ktoré nám pomáhajú sledovať naše zdravie, či dokonca nám môžu zachrániť život.

Bratislava 17. novembra (OTS) - Zároveň znižuje riziká, ktoré prináša samodiagnostika a zvyšuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti. A vďaka telefónu si už vieme okrem klasickej selfie urobiť za pár sekúnd aj tzv. „zdravotnú selfie“. Telemedicínska aplikácia MEDDI BioScan umožňuje zmerať si základné zdravotné parametre ako krvný tlak, tepovú frekvenciu, obsah kyslíka v krvi, či úroveň duševného stresu. To všetko len za pomoci kamery v telefóne a podobným spôsobom ako by sme si robili selfie. Apka v mobile nám pohodlne nahradí tlakomer, či dokonca oxymeter, ktorý sa stal počas pandémie súčasťou mnohých domácich lekárničiek. Navyše zmeria zdravotné hodnoty presnejšie, ako by ste to urobili sami.

Výsledky ako od lekára
Princíp, na ktorom sken funguje, sa volá fotopletyzmografia. Kamera v telefóne umožňuje zmerať si základné zdravotné hodnoty bez nutnosti pripojenia akéhokoľvek ďalšieho prídavného zariadenia. Netreba však zabudnúť na vypnutie módu šetrenia batérie. „Vstavaný laser v čelnej strane telefónu dokáže v kombinácii s fotoaparátom veľmi presne zamerať pružnosť stien ciev i to, akú farbu majú naše červené krvinky,“ hovorí o unikátnej novinke, ktorá je dostupná už aj Slovákom, Jiří Pecina, zakladateľ a CEO telemedicínskej spoločnosti MEDDI hub. „Tlakomer, či oxymeter už doma máme, často ich však nepoužívame správne, prípadne nevieme presne čítať namerané hodnoty. MEDDI BioScan urobí všetko za nás. Stačí na seba otočiť fotoaparát a nechať robiť aplikáciu svoju prácu. Ak si viete urobiť cez mobil selfíčko, potom viete používať aj BioScan,“potvrdzuje telemedicínsky expert. Presnosť meraní je až 99,5% a spoločnosť aplikáciu testovala v spolupráci s lekármi.

Najrýchlejšia cesta k lekárovi 24/7
MEDDI BioScan je súčasťou telemedicínskej aplikácie MEDDI app, ktorá nás dokáže spojiť so slovenským lekárom kedykoľvek a kdekoľvek. Neodpovedá naprogramovaný robot, ale skutočný lekár, všeobecný, ale aj pediater, s ktorým môžeme komunikovať prostredníctvom chatu, hovoru alebo videohovoru. Môžete si vzájomne preposielať potvrdenia, lekárske správy, fotky zranení, užívaných liekov, výsledky CT, MR, či RTG vyšetrení. Výsledkom komunikácie je riadna lekárska správa, umožňuje lekárom viesť e-kartotéku a ani na druhý názor lekára nemusíte čakať niekoľko dní, či týždňov. V prípade neakútnych zdravotných problémov dokáže aplikácia nahradiť zbytočné cestovanie za lekárom a vyčkávanie v čakárňach. MEDDI app je nielen počas sviatkov nenahraditeľným a rýchlym spojením s lekárom. „Žijeme v dobe, keď už aj malé dieťa dokáže poslať z dovolenky fotku alebo video, tak by bolo nelogické, aby sme sa nedokázali spojiť rovnakou len lepšie zabezpečenou cestou s lekárom. Je známe, že okolo 30 percent osobných návštev všeobecného lekára, či pediatra je zbytočných a dali by sa vyriešiť rýchlo a jednoducho práve vďaka telemedicíne. Prognózy v tomto smere nie sú optimistické a predpokladá sa, že dostupnosť základnej zdravotnej starostlivosti sa bude ďalej zhoršovať. MEDDI app, ktorú vyvíjame a vylepšujeme od roku 2016, urýchľuje a zjednodušuje kontakt lekár – pacient. Verím v hybridnú medicínu, ktorá šetrí čas na oboch stranách. Aplikácia odbúrava veľkú časť byrokracie, minimalizuje vyzváňanie telefónov v ambulanciách a lekárom, či sestrám ostáva čas na dobrú liečbu ich pacientov,“ spresňuje Jiří Pecina.



Státisíce užívateľov po celom svete
Spoločnosť MEDDI hub je držiteľom certifikátu ISO 13486 - systému riadenia kvality pre výrobcov zdravotníckych pomôcok. Aplikáciu MEDDI app v súčasnosti využíva cez 5000 lekárov a státisíce bežných ľudí v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, ale aj v Latinskej Amerike. Ozbrojené sily Peru zvažujú jej využívanie na námorných a riečnych lodiach. Stiahnutie MEDDI app a vyskúšanie spojenia s lekárom je zadarmo. Je jedno, kde ste poistený. Rozšírené verzie za niekoľko eur umožňujú rodičom pridať si na jeden účet až štyri deti. Lekári majú vždy bezplatný prístup. Všetci užívatelia majú k dispozícií non-stop technickú podporu na telefónnom čísle +421 221 025 382.

Spoločnosť MEDDI hub je oficiálnym partnerom pre telemedicínu Masarykovho onkologického ústavu ČR, ÚPMD, ale aj odborným partnerom 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, kde pomáha s prípravou a výučbou predmetu „Využitie telemedicíny v praxi“. Zástupcovia spoločnosti tento rok podpísali Memorandum o spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktoré vytvára podmienky pre možnosti spolupráce a získavanie grantov pre konkrétne telemedicínske projekty, ako je napríklad dlhodobý online monitoring kardiovaskulárneho systému.

Viac na www.meddi.com/sk.