Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zomrel pacient, ktorému v USA ako prvému diagnostikovali ebolu

Thomas Eric Duncan Foto: TASR/AP

Thomas Eric Duncan pricestoval do Dallasu 20. septembra z Libérie, cez Brusel a Washington.

Dallas 8. októbra (TASR) - Prvý pacient, ktorému v USA diagnostikovali ebolu, dnes zomrel. Informoval o tom hovorca nemocnice v Dallase v americkom štáte Texas, kde bol pacient Thomas Eric Duncan hospitalizovaný.

Duncan zomrel dnes ráno, uviedol hovorca Texaskej presbyteriánskej nemocnice Wendell Watson.

Duncan pricestoval do Dallasu 20. septembra z Libérie, cez Brusel a Washington, a o niekoľko dní ochorel. Po prvej návšteve pohotovosti ho poslali domov, ale do nemocnice ho priviezli znovu 28. septembra a odvtedy držali v izolácii.

V Dallase by mohli byť ohrození ďalší ľudia a úrady podnikajú opatrenia na zabránenie šírenia vírusovej choroby. Ebola vyčíňa v krajinách západnej Afriky, kde zabila už tisíce ľudí. Americkí predstavitelia oznámili, že s infikovaným Duncanom bolo v priamom kontakte desať osôb. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Sprísnené kontroly v USA

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby viac pomohlo pri zastavení šírenia eboly, a vyzval krajiny, aby nezatvárali svoje hranice.

Kerry, po boku s britským kolegom Philipom Hammondom, takisto apeloval na letecké spoločnosti, aby ponechali v prevádzke lety do západnej Afriky.

"Stojím tu dnes ráno a naliehavo prosím krajiny celého sveta, aby pomáhali ešte viac," uviedol Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Hoci napredujeme, nie sme tam, kde by sme mali byť," povedal Kerry. Dodal, že celosvetové spoločenstvo musí urobiť ďalšie kroky, aby správne zareagovalo na epidémiu a ochránilo obyvateľov vo "všetkých našich krajinách".

Kerryho vyjadrenia prišli práve v čase správ, že Spojené štáty sprísnia už cez víkend kontrolu pasažierov prichádzajúcich do USA z krajín postihnutých epidémiou eboly a že v nemocnici v texaskom Dallase zomrel pacient, ktorému ako prvému na území USA diagnostikovali túto vírusovú chorobu.

Kerry vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby finančne podporili Libériu, Guineu a Sierru Leone, teda krajiny, ktoré najviac zápasia s ebolou. Kerry tiež vyzval, aby svet viac podporil budovanie liečebných stredísk, aby pomohol aj zdravotníckym a nemedicínskym vybavením, napríklad generátormi a spaľovňami.

"Všetky tieto veci sú skutočne nutné, aby sme dokázali rýchlo zastaviť šírenie eboly," varoval Kerry a dodal: "Potrebujeme, aby letecké spoločnosti ďalej lietali do západnej Afriky, a potrebujeme, aby hranice zostali otvorené."

Británia pošle 750 vojakov do Sierry Leone

Británia dnes už skôr oznámila, že na budúci týždeň pošle do Sierry Leone 750 ďalších vojakov, tri vrtuľníky a plavidlo námorných síl - na pomoc v boji proti ebole. Vojaci pomôžu stavať liečebné centrá a školiace stredisko, plavidlo bude slúžiť ako nemocnica so 100 lôžkami.

Biely dom dnes oznámil, že na piatich amerických letiskách sa bude už od víkendu vykonávať kvôli ebole sprísnená kontrola pasažierov prichádzajúcich zo západnej Afriky. Kontrolovať sa bude napríklad teplota cestujúcich. Americkí predstavitelia tak chcú zabrániť epidémii smrteľnej choroby v USA. Kontrola bude na newyorskom letisku Johna F. Kennedyho, na Medzinárodnom letisku slobody Newark, na Dullesovom medzinárodnom letisku vo Washingtone, na O'Harovom letisku v Chicagu a na letisku Hartsfield-Jackson v Atlante.

"Týchto päť letísk je destináciou 94 percent jednotlivcov, ktorí cestujú do USA z troch krajín, v súčasnosti postihnutých epidémiou eboly," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest na tlačovom brífingu. Podľa jeho slov dodatočná kontrola malého počtu ľudí zvýši bezpečnosť ostatných.

Úrady budú pri kontrole teploty využívať neinvazívny prístroj, podľa spravodajskej televízie CNN pôjde o ručný snímač teploty. Pasažieri budú tiež požiadaní o vyplnenie dotazníka, ktorý vypracovalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Bude sa pýtať na podrobné informácie o aktivitách osoby v západnej Afrike.

Brazília, Argentína a Spojené štáty sprísnia aj vstupné kontroly v prístavoch pre lode, ktoré sa priplavia zo západnej Afriky.