Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Medzi príčiny utopenia patrí aj alkohol či zlyhanie telesných funkcií

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

V roku 2012 sa utopilo 92 občanov.

Bratislava 25. júla (TASR) - Štatistika utopených občanov v Slovenskej republike, ktorú sleduje Vodná záchranná služba (VZS) Slovenského Červeného kríža v spolupráci s políciou od roku 1986, je neustále vysoká. Podľa analytika VZS Milana Hučka to má na svedomí aj plavecká negramotnosť, čiže nedostatočná pohybová vyspelosť občanov a absencia základných plaveckých výcvikov na základných školách.

Počet občanov, ktorí sa na Slovensku každoročne utopia, je v porovnaní s krajinami profitujúcimi z turistického ruchu alarmujúca. "Osobne si myslím, že pohybová vyspelosť v rámci vodného prostredia na Slovensku je veľmi na nízkej úrovni, čo dokazujú aj štatistiky sledovanosti utopených od roku 1986. Môžem povedať, že najhorším rokom v počte utopených bol rok 1991, kedy sa utopilo na rôznych vodných plochách 189 občanov," uviedol Hučko. Ročne sa utopí vo vodách Slovenska do 190 občanov rôznych vekových kategórii.

Priebežná štatistika polície a zo stredísk, v ktorých pôsobili a pôsobia plavčíci – záchranári VZS, hovorí, že v roku 2012 sa utopilo 92 občanov, z toho najviac – 40 na vodných tokoch (riekach), v bazénoch dvaja, na priehradách 16 a na iných miestach (studne, odpadové jamy, nezakryté jamy) spolu 12. "Môžem konštatovať, že z hľadiska nehôd je voda ako živel na druhom mieste, hneď za dopravnými nehodami," doplnil Hučko.

Medzi najčastejšie príčiny utopenia patrí najmä konzumácia alkoholu a zlyhanie telesných orgánov. Veľmi veľa prípadov utopenia nastáva vplyvom zlyhania telesných funkcií z dôvodu šoku, ktorý organizmus môže dostať po slnení a následnom "skočení" do chladnej vody.

Celkove sa za sledované obdobie od roku 1986 utopilo 3174 občanov.