Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku klesla

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Epidemiológovia počas uplynulého týždňa zaznamenali 30.223 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Bratislavskom, najnižšia v Banskobystrickom kraji.

Bratislava 9. mája (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 18. kalendárnom týždni klesla o 13,4 percenta. Klesla aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 14,6 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas uplynulého týždňa zaznamenali 30.223 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Bratislavskom, najnižšia v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa najčastejšie vyskytli vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 705 osôb, čo predstavuje 2,3 % zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako CHPO nahlásili 2498 ochorení, čo predstavuje 8,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

ÚVZ tiež informoval, že prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nebolo hlásené.

V uplynulom týždni nebol podľa ÚVZ hlásený žiadny prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). "Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 128 prípadov ochorenia SARI, ktoré v 11 prípadoch skončili úmrtím," doplnil úrad.

V 18. týždni bolo spracovaných 218 prípadov ochorenia COVID-19. Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za máj najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.