Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Chorobnosť na ARO mierne stúpla, výskyt chrípky klesol

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Lekári zaznamenali 1896 prípadov, o necelých 15 percent menej ako v predchádzajúcom týždni.

Bratislava 6. mája (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 18. týždni oproti minulému týždňu mierne stúpla, chrípka, naopak, ustúpila. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom bolo v tomto týždni hlásených 34.756 prípadov ARO. Chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom tak stúpla o 3,2 percenta, najvyššia bola zaznamenaná v Žilinskom kraji, najnižšia v Trenčianskom kraji. "Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov, priebeh ochorení bol komplikovaný u 1118 osôb," doplnili hygienici.

Počet prípadov chrípky a chrípke podobných ochorení v medzitýždňovom porovnaní klesol. Lekári zaznamenali 1896 prípadov, o necelých 15 percent menej ako v predchádzajúcom týždni. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji," informoval ÚVZ. Aj v prípade chrípky boli najčastejšími pacientmi deti do piatich rokov.

Z dôvodu zvýšenej chorobnosti museli prerušiť vyučovanie v šiestich výchovno-vzdelávacích zariadeniach, konkrétne v dvoch materských školách (MŠ) v Trnavskom kraji, jednej materskej a jednej základnej škole (ZŠ) v Žilinskom kraji, jednej ZŠ v Nitrianskom kraji a jednej škôlke v Prešovskom kraji.