Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Počas leta našli hygienici nedostatky v 244 zmrzlinárňach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas celého leta bolo odobratých a v laboratóriách ÚVZ mikrobiologicky vyšetrených 1955 vzoriek zmrzliny.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Počas tohtoročnej letnej sezóny našli regionálni hygienici nedostatky v 244 zmrzlinárňach, čo predstavuje 25,5 percenta skontrolovaných prevádzok. Za zistené nedostatky uložili 159 blokových pokút v celkovej sume 13.650 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Zároveň začali 25 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 12.300 eur," priblížila. Dokopy bolo vykonaných 1732 kontrol v 957 prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. V dvoch prípadoch zistili hygienici také závažné nedostatky, že nariadili zatvorenie prevádzky až do ich odstránenia.

"Oproti minulému roku ide o mierne zlepšenie, vlani odhalili nedostatky v 26,6 percenta prevádzkach," upozornila Račková. Kontroly sa podľa nej zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označenie.

Najlepšia situácia bola podľa nej v okresoch Michalovce a Sobrance, kde už druhý rok po sebe regionálny úrad verejného zdravotníctva nezistil v prevádzkach žiadne nedostatky. "Rovnako bez nedostatkov boli aj prevádzky v okresoch Bytča a Žilina," priblížila hovorkyňa. Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Žilinskom kraji (16 prevádzok, teda 10,5 percenta) a v Bratislavskom kraji (desať prevádzok, teda 12 percent).

Počas celého leta bolo odobratých a v laboratóriách ÚVZ mikrobiologicky vyšetrených 1955 vzoriek zmrzliny. "Z tohto počtu nevyhovelo požiadavkám 271 (13,9 percenta) vzoriek zmrzliny," skonštatovala hovorkyňa. Pracovníci RÚVZ zároveň odobrali aj 930 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo 16 vzoriek (1,7 percenta) zmrzliny.