Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ pripravil projekt Bezpečný návrat domov, orientovaný je na mládež

Na snímke vľavo tvár projektu a kampane "Bezpečný návrat domov" speváčka Celeste Buckingham a vpravo odbor podpory zdravia ÚVZ SR Viktória Jakubková počas tlačovej konferencie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR 7. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Tvárou projektu na plagáte sa stala speváčka Celeste Buckingham.

Bratislava 7. februára (TASR) – Bezpečný návrat domov je názov propagačného projektu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR orientovaného na mládež. "

Je zameraný na prevenciu rizík v dopravnom správaní sa adolescentov. U tejto vekovej skupiny často dochádza k úrazom a úmrtiam pri návrate zo zábavných podujatí v skorých ranných hodinách cez víkendové dni," uviedla na dnešnej tlačovej besede Viktória Jakubková z ÚVZ SR.

Projektom sa snažia vytvoriť informačnú kampaň, ktorá by cieľovej skupine pripomínala riziká dopravných úrazov v čase, v ktorom sú mladí ľudia nesústredení, neraz rozšantení, majú sklony predvádzať sa, často aj pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok. V rámci projektu je pripravený plagát s výzvou na vyššiu opatrnosť v správaní sa, ktorý by mal byť distribuovaný predovšetkým do stredných škôl na Slovensku. Tvárou projektu na plagáte sa stala speváčka Celeste Buckingham.

Ako na tlačovej besede priblížil Erich Murár, lekár z Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, v roku 2013 ošetrili 53 detí s následkami dopravnej úrazovosti, z ktorých 23 museli hospitalizovať a 14 operovať. Úrazy vznikli najmä pri jazde motorovým vozidlom, či už u mladých vodičov alebo ich spolujazdcov vracajúcich sa zo zábavných podujatí a tiež pri riskantnom prechádzaní cez vozovku cez vyznačený priechod alebo mimo neho.