Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ SR: Testovanie infekcie HIV by ľudia s podozrením nemali odkladať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bezplatné vyšetrenie krvi na HIV ponúka 11 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Test sa odporúča všetkým, ktorí mali rizikový sexuálny kontakt alebo intravenózne užívajú drogy.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Testovanie infekcie HIV by ľudia s podozrením nemali odkladať. V súčasnosti je už infekcia HIV veľmi dobre liečiteľná, ale stále ide o nevyliečiteľné ochorenie. Po zistení pozitivity je dôležité čo najskôr začať liečbu. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa boja proti AIDS to pripomínajú sekcia epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS.

Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS na Slovensku v roku 1985 do júna 2022 bolo registrovaných u občanov aj cudzincov 1452 prípadov infekcie vírusom ľudskej nedostatočnosti. "Z 1189 prípadov u občanov SR sa vyskytlo 1071 u mužov a 118 u žien. U 143 osôb (130 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 90 úmrtí ľudí s HIV, z toho 67 v štádiu AIDS," priblížili z ÚVZ SR.

Na možnosti, dôležitosť a potrebu prevencie HIV poukazuje aj Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK). Aj tento rok organizuje v troch mestách Sviečkový pochod. V stredu (30. 11.) bol v Liptovskom Mikuláši, vo štvrtok sa uskutoční v Košiciach a v piatok (2. 12.) v Nových Zámkoch. Mládež SČK tiež svojou kampaňou vyzýva na zahodenie predsudkov, ktoré sa s touto problematikou spájajú, ako sa aj usiluje naviesť verejnosť na spoločnú cestu vzájomnej ľudskej tolerancie a empatie.

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, infekcie, ktoré za normálnych okolností ochorenie nespôsobia, lebo ich zdravý organizmus zvládne, a onkologické ochorenia.

Bezplatné vyšetrenie krvi na HIV ponúka 11 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Test sa odporúča všetkým, ktorí mali rizikový sexuálny kontakt alebo intravenózne užívajú drogy.

Anonymné a bezplatné testovanie spolu s poradenstvom ponúka tiež Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a niektoré mimovládne organizácie. Testovanie vykonávajú tiež niektoré oddelenia klinickej mikrobiológie. O test je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára.

ÚVZ priblížilo, že okrem liečby existuje aj takzvaná preexpozičná profylaxia - PrEP. Ide o preventívne užívanie antivirotík, ak sa človek ešte s vírusom nestretol. Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo v roku 2021 pravidlá, komu môže byť PrEP predpísaná. K dispozícii je aj takzvaná postexpozičná profylaxia - PEP. Osoba, u ktorej prišlo k riziku infekcie HIV, by ju mala užiť do 48 hodín, aby sa znížila pravdepodobnosť nákazy. Možno o ňu požiadať na infekčných klinikách.