Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POZOR NA TIETO VÝROBKY: Vyhnite sa nebezpečnej kozmetike

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Nebezpečný je aj make-up s názvom Magic Finish Supercharge Serum Foundat značky M. Asam.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Taliansku a Nemecku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom v pondelok informovala Zuzana Soukupová z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Ide o výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Caro White značky Dream Cosmetics pôvodom z Pobrežia Slonoviny. Konkrétne ide o výrobnú dávku 13/29905-B s čiarovým kódom 6181100530070. Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka hydrochinón, ktorý môže spôsobiť alergickú kontaktnú dermatitídu.

Nebezpečný je aj make-up s názvom Magic Finish Supercharge Serum Foundat značky M. Asam. Krajina pôvodu je Nemecko. Vo výrobku bola zistená prítomnosť aeróbnych mezofilných baktérií - pseudomonas aeruginosa, čo predstavuje mikrobiologické riziko. V prípade, že výrobok príde do kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami, môže spôsobiť infekcie alebo podráždenie.

Tretím nebezpečným podľa ÚVZ SR je opäť výrobok na zosvetlenie pokožky Caro White značky Dream Cosmetics. Ide konkrétne o výrobnú dávku A2.43594.A a čiarový kód 6181100530001. Krajinou pôvodu nebezpečného výrobku je Pobrežie Slonoviny. Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka hydrochinón, ktorý môže spôsobiť alergickú kontaktnú dermatitídu.