Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, Írsku a na Cypre.

Bratislava 11. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, Írsku a na Cypre. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného odboru úradu.

ÚVZ upozorňuje na aromatický parfum značky Tesori d'Oriente, výrobok po holení značky INTESA, parfum s názvom Right Starlight značky Comin parfum, ako aj na parfum Free Sky značky Real Time. Nahlásený je tiež sprej na vlasy značky Splend'or, ako aj dva krémy na tvár značky Margarita. Nahlásené výrobky obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, čo je v rozpore s európskym nariadením. Látka môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť senzibilizáciu pokožky.
VZ upozorňuje na aromatický parfum značky Tesori d'Oriente, výrobok po holení značky INTESA, parfum s názvom Right Starlight značky Comin parfum, ako aj na parfum Free Sky značky Real Time. Nahlásený je tiež sprej na vlasy značky Splend'or (na snímke), ako aj dva krémy na tvár značky Margarita.
Foto: TASR ÚVZ

Úrad tiež upozorňuje na telový krém značky XCB XPEL BODY CARE. Ide o nezmývateľný výrobok, v ktorom sa nachádza konzervačná látka Methylisothiazolinone, čo je v rozpore s európskym nariadením. Látka je podľa ÚVZ povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.
Úrad tiež upozorňuje na telový krém značky XCB XPEL BODY CARE (na snímke). Ide o nezmývateľný výrobok, v ktorom sa nachádza konzervačná látka Methylisothiazolinone, čo je v rozpore s európskym nariadením. Látka je podľa ÚVZ povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.
Foto: TASR ÚVZ