Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ SR: Znečistenie ovzdušia môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na kvalitu ovzdušia nadväzujú podľa NCZI aj závažné ochorenia, ako zhubné nádory dýchacích a vnútrohrudníkových orgánov.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Nadmerné znečistenie ovzdušia môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí. Nepriaznivé akútne a chronické účinky sa môžu prejavovať najmä u citlivých populačných skupín, napríklad u detí, seniorov či ľudí s chronickým respiračným ochorením. Pri príležitosti Svetového dňa zdravia na to upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) doplnilo, že na kvalitu ovzdušia nadväzujú aj závažné ochorenia, ako zhubné nádory dýchacích a vnútrohrudníkových orgánov.

Z hľadiska akútnych zdravotných účinkov sa znečistené ovzdušie môže podľa ÚVZ prejavovať dráždením očí, hrdla, dýchacích ciest, vyvolaním záchvatov u astmatikov, zvýšenou spotrebou liekov, ale aj zvýšenou hospitalizovanosťou ľudí chorých na respiračné a srdcovocievne ochorenia. "Dráždenie dýchacích ciest spôsobuje silnejšie prekrvenie slizníc horných dýchacích ciest, a tým vytváranie priestoru na ich kolonizáciu baktériami a vírusmi, ich následné pomnožovanie a vznik infekčných ochorení dýchacích ciest, napríklad chrípky," doplnil úrad.

Pri viacročnom alebo celoživotnom znečistení sa môžu podľa ÚVZ prejaviť chronické účinky, akými sú napríklad zdravotné ťažkosti spojené so srdcovo-cievnymi a chronickými respiračnými ochoreniami a skrátenie strednej dĺžky života. Na kvalitu ovzdušia nadväzujú podľa NCZI aj závažné ochorenia, ako zhubné nádory dýchacích a vnútrohrudníkových orgánov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Na Slovensku sa znečisťuje vzduch najmä prachovými časticami. "Čím sú častice menšie, tým hlbšie prenikajú do dýchacej sústavy," vysvetlila hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygiena životného prostredia a zdravia Kvetoslava Koppová. Najvýznamnejším zdrojom emisií prachových častíc je podľa nej vykurovanie domácností tuhým palivom. "Vysoké koncentrácie môžu byť namerané pri frekventovaných cestných úsekoch a parkoviskách, lokálne sa môže prejaviť vplyv veľkých priemyselných zdrojov," doplnila.

Bezprostrednú hrozbu pre zdravie v podobe extrémnych horúčav a zmien v šírení nákazlivých chorôb a alergénov vidí NCZI v klimatickej zmene. "Na Slovensku ambulancie klinickej imunológie a alergiológie podľa posledných štatistických zistení hlásia viac ako 1,3 milióna návštev pacientov a v pravidelnej starostlivosti je podľa posledných informácií sledovaných viac ako 540.000 osôb," doplnilo.

Aktuálny stav ovzdušia, ako aj výsledky dlhodobých meraní znečistenia ovzdušia vykonáva Slovenský hydrometeorologický ústav. Index kvality ovzdušia podľa lokalít meracích staníc si môžete skontrolovať online na webovom sídle ústavu.