Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V SR nezaznamenali prípad akútnej detskej hepatitídy neznámeho pôvodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prípady akútnej detskej hepatitídy nejasného pôvodu zaznamenali počas apríla v Taliansku, Škótsku a v Británii.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Na Slovensku zatiaľ nezaznamenali prípad akútnej detskej hepatitídy neznámeho pôvodu. Pre TASR to v reakcii na množiace sa prípady v zahraničí uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Hlavný hygienik Ján Mikas v tejto súvislosti vyzval regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) a hlavných odborníkov na zvýšenú pozornosť pri monitorovaní suspektných ochorení na Slovensku.

"O prípadoch akútnej hepatitídy neznámeho pôvodu u detí v zahraničí bol ÚVZ SR informovaný cez systém včasného varovania a reakcie EWRS. Venujeme tomu pozornosť na Slovensku aj v rámci Európy," priblížila hovorkyňa.

RÚVZ sa podľa jej slov spájajú s pediatrami, infektológmi, gastroenterológmi a spádovými nemocnicami, aby v prípade, že zaznamenajú podobné prípady, zabezpečili potrebné odbery na následné laboratórne vyšetrovanie a aby informáciu o podozrení na výskyt telefonicky oznámili príslušnému úradu.

Prípady akútnej detskej hepatitídy nejasného pôvodu zaznamenali počas apríla v Taliansku, Škótsku a v Británii. Na budúci týždeň v utorok sa má situáciou zaoberať aj Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

U týchto pacientov sa podľa informácií ECDC nepotvrdila prítomnosť vírusu hepatitídy typu A, B, C, D a E. Niektorým detským pacientom s hepatitídou neznámeho pôvodu hlásenou z európskych krajín diagnostikovali podľa Račkovej prítomnosť adenovírusov. "Či sú naozaj zodpovedné za akútnu hepatitídu, sa doteraz nepotvrdilo," dodala s tým, že vyšetrovania príčin pokračujú.