Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a Švédsku. Na snímke farba na tetovanie Schamrock z USA, v ktorej bola zistená látka benzisothiazolinone, ktorá je nepovolená pre tento typ výrobkov. Prekročené bolo aj množstvo nečistôt kadmia. Foto: TASR - ÚVZ SR

Tieto výrobky obsahujú ortuť a pochádzajú z Pakistanu.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a Švédsku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

Nebezpečnými produktmi sú výrobok na bielenie pokožky Chandni Whitening Cream a krémy Golden Pearl Beauty Cream, Faiza Beauty Cream a Natural Face Beauty Cream. Všetky obsahujú ortuť a pochádzajú z Pakistanu.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a Švédsku. Na snímke krém Natural Face Beauty Cream z Pakistanu, ktorý obsahuje ortuť.
Foto: TASR - ÚVZ SR


Vo farbe na tetovanie Schamrock z USA bola zistená látka benzisothiazolinone, ktorá je nepovolená pre tento typ výrobkov. Prekročené bolo aj množstvo nečistôt kadmia. Farba na tetovanie nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up, uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

"Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v SR," podotkol Mikas.