Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygienici: Vo 4. týždni pribudlo prípadov ARO i chrípky

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Nútené prerušenie vyučovania v dôsledku zvýšenej chorobnosti nahlásili z 37 škôl a škôlok.

Bratislava 28. januára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v priebehu štvrtého týždňa 2022 stúpla oproti uplynulému týždňu o 25,4 percenta. Lekári nahlásili 25.713 prípadov, najviac z Prešovského kraja, najmenej z Banskobystrického. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali medzi deťmi do piatich rokov. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

O takmer 20 percent stúpla v medzitýždňovom porovnaní chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Úrad zaznamenal 1603 prípadov. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom, najnižšiu v Košickom kraji, chrípkové ochorenie najviac postihlo vekovú skupinu 15- až 19-ročných.

Nútené prerušenie vyučovania v dôsledku zvýšenej chorobnosti nahlásili z 37 škôl a škôlok. "Konkrétne to bolo 21 materských škôl (šesť v Žilinskom a Košickom kraji, päť v Trnavskom kraji, dve v Prešovskom kraji a Nitrianskom kraji), 12 základných škôl (sedem v Žilinskom kraji, tri v Košickom kraji a dve v Prešovskom kraji) a štyri stredné odborné školy v Žilinskom kraji," spresnili hygienici.

Prípad ťažkej akútnej respiračnej infekcie (SARI) nezaznamenali.