Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V B.Bystrici evidujú prípad prasacej chrípky, stav pacientky je vážny

Ilustračné foto. Foto: TASR/ Denisa Horváthová

V Banskobystrickom kraji sa vyskytol prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 38-ročnej tehotnej ženy.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) – V Banskobystrickom kraji sa vyskytol prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 38-ročnej tehotnej ženy, no aj chrípka typu A(H1N1), známa skôr pod názvom "prasacia" chrípka. Pacientky neboli očkované.

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v 7. kalendárnom týždni RÚVZ Žiar nad Hronom za svoj okres hlásil do systému monitorovania chorobnosti prípad SARI u 38-ročnej ženy v 34. týždni gravidity.

"Najskôr bola prijatá na gynekologické oddelenie v Banskej Štiavnici, kde jej urgentne urobili cisársky rez v spinálnej anestézii. Pooperačný priebeh bol bez komplikácií. Na druhý deň však pacientka dostala suchý kašeľ, nádchu a podvečer sa sťažovala na dušnosť s bolesťou na hrudníku. Lekári urobili všetky potrebné vyšetrenia a odbery. Pacientke podávajú antibiotiká aj antivirotiká," vysvetlila Tolnayová. Výsledky laboratórnych testov k dnešnému dňu nie sú ešte k dispozícii.

Druhý prípad SARI pre respiračné zlyhávanie sa týka 64-ročnej pacientky s cukrovkou. Prijali ju na internom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ako dekompenzovaného pacienta s diabetes mellitus (cukrovka) s teplotou, pôvodne pripisovanou gangrenóznej nohe pri podozrení na sepsu.

"Lekári však vyslovili aj podozrenie na chrípku, ktoré bolo v stredu potvrdené rýchlotestom na AH1. Testy potvrdili chrípku typu A(H1N1). Pacientka je v súčasnosti preložená na ARO, užíva antivirotiká, predpísaná je aj ďalšia liečba. Jej stav je vážny," dodala Tolnayová.

Podľa zdravotníkov aj napriek neustálym upozorneniam epidemiológov, že proti chrípkovým ochoreniam a ich komplikáciám sa majú očkovaním chrániť hlavne rizikové skupiny, medzi ktoré patrí predovšetkým zdravotnícky personál, či chorí na cukrovku, alebo tehotné ženy, prax ukazuje, že ľudia tieto rady väčšinou ignorujú.