Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Banskej Bystrici otvorili novú ambulanciu pre ľudí s bolesťami

Na snímke pohľad na areál Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein

Ambulancia intervenčnej algeziológie sa nachádza v poliklinickej časti Rooseveltovej nemocnice a pacienti sa do nej môžu objednať telefonicky po odporúčaní všeobecného lekára.

Banská Bystrica 10. apríla (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici od marca funguje ambulancia intervenčnej algeziológie určená pre pacientov so silnými bolesťami. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, podľa ktorej ide o prvú takúto ambulanciu v štátnom zdravotníckom zariadení.

Oproti bežným ambulanciám bolesti predstavuje nová špecializovaná ambulancia vyšší stupeň poskytovanej liečby, kde bolesť vedúce nervové tkanivá či nervové pletence ošetria sonografom. Buď ich znecitlivia lokálnou anestéziou, stimulujú pomocou neurostimulátora, alebo dočasne vyradia z funkcie pomocou rádiofrekvencie či novým prístrojom na kryoabláciu nervov.

"Tieto metódy prinášajú úľavu od chronických bolestí alebo bolestí ako dôsledku či už poúrazových a pooperačných stavov, ischiasu, prípadne onkologických ochorení alebo zápalu periférneho nervu, ktoré pacientom spôsobujú často značné utrpenie a žiadna iná liečba alebo tlmenie nezaberá," vysvetlil prednosta Algeziologickej kliniky SZU Igor Martuliak.

Podľa riaditeľky FNsP F. D. Roosevelta Miriam Lapuníkovej je zavádzanie moderných trendov a liečebných metód pre nemocnicu prioritou. Ambulancia intervenčnej algeziológie sa nachádza v poliklinickej časti Rooseveltovej nemocnice a pacienti sa do nej môžu objednať telefonicky po odporúčaní všeobecného lekára.