Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Bratislave oceňovali deti, ktoré prekonali rakovinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Slovensku ročne pribudne takmer 200 detských pacientov s rakovinou.

Bratislava 13. septembra (TASR) - V Bratislave cez víkend oceňovali deti, ktoré prekonali rakovinu. V sobotu (11. 9.) sa pri príležitosti globálneho mesiaca povedomia o detskej rakovine stretli vyliečení detskí pacienti a ich rodičia s odbornými autoritami, podporovateľmi a osobnosťami, aby spoločne diskutovali o živote s onkologickým ochorením a ocenili tých, ktorí ochorenie prekonali.

Cieľom podujatia je oslava života a vzdanie úcty odvážnym detským onkologickým pacientom a ich rodičom, ktorí prešli náročnou životnou skúškou. Pre rodičov je program konferencie zameraný na šírenie osvety, týkajúcej sa praktických aspektov života dieťaťa po prekonaní onkologického ochorenia. Súčasťou programu sú aj inšpirujúce životné príbehy už dospelých pacientov, ktorí v detstve prekonali rakovinu,“ povedala Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a tiež predsedníčka Správnej rady Deťom s rakovinou.

Piaty ročník podujatia, ktorý organizuje nezisková organizácia Deťom s rakovinou, sa konal pod záštitou prezidentky Zuzany Čaputovej. Podporila ho aj osobnou účasťou. Odovzdávať ocenenia prišli aj riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň, vedec Pavol Čekan, olympijskí medailisti Zuzana Rehák Štefečeková a Juraj Bača.

Na znak solidarity s detskými onkologickými pacientmi si počas septembra ľudia po celom svete pripínajú zlatú stužku - globálny symbol povedomia o detskej rakovine. Má symbolicky pripomínať prekážky, ktoré musia deti a adolescenti s ochorením rakoviny prekonať, aby sa stali silnejšími a vrátili sa naspäť do života. Globálne iniciatívy v tomto období upozorňujú, že najlepšou prevenciou detskej rakoviny a záchranu detských životov je včasná diagnostika a liečba.

Na Slovensku ročne pribudne takmer 200 detských pacientov s rakovinou. Ide o zriedkavé diagnózy, v liečbe ktorých patrí SR medzi najpokrokovejšie krajiny, úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80 percent detí.