Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bratislavskej DFNsP operujú ploché nohy po novom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Flexibilná plochá noha vzniká najčastejšie na podklade menejcennosti väziva nohy.

Bratislava 25. marca (TASR) - Lekári bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) operujú flexibilnú plochú nohu ako jediní na Slovensku novou operačnou metódou. Náročný operačný výkon s dvoma rezmi a ťažkým hojením tak nahrádza jednoduchá operácia. Používa sa pri nej špeciálna skrutka vyrobená zo vstrebateľnej Poly-L-mliečnej kyseliny alebo cukru - polysacharidu. TASR o tom informovala hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Lekári Detskej ortopedickej kliniky (DORK) Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a DFNsP sa s indikáciou operačnej liečby plochej nohy stretávajú pri dvoch závažných vrodených diagnózach. "V prvom prípade pri vertikálnom položení členkovej kosti, ktoré býva často združené s genetickými a nervovosvalovými abnormalitami dieťaťa a v druhom prípade pri tarzálnej koalícii, keď dôjde k zrasteniu kostičiek v oblasti priehlavku," hovorí prednosta kliniky Milan Kokavec. Noha sa v tomto prípade nevyvíja s normálnou klenbou, ale vyvíja sa ako kolíska, ktorá je tuhá. "Kým prvá diagnóza - talus verticalis býva zreteľná hneď pri narodení, tarzálna koalícia sa môže prejaviť neskôr a to tým, že noha začne bolieť," dodal prednosta.

Flexibilná plochá noha vzniká najčastejšie na podklade menejcennosti väziva nohy. Klinicky je zrejmý pokles pozdĺžnej klenby nohy, predná noha a päta idú smerom von, avšak pri postavení pacienta na špičky sa klenba pekne rozvinie, nie je teda tuhá, ale flexibilná. Kokavec hovorí, že liečbu zásadne začínajú konzervatívnymi metódami ako rehabilitáciou, nosením ortopedických vložiek, chôdzou po špičkách, kamienkoch a iných nerovných povrchoch, poskokoch na trampolíne tak, aby spevneli svaly a väzy a dokázali udržať kosti nohy v dobrom postavení.

Niektoré ploché nohy sú aj napriek tejto liečbe bolestivé. Rehabilitácia ani nosenie ortopedických vložiek situáciu nezlepšujú a dieťa už po krátkej chôdzi trpí bolesťami. "V takýchto prípadoch vo veku medzi ôsmym až trinástym rokom máme možnosť pristúpiť k špeciálnej operačnej liečbe – artroeréze. Z vonkajšej strany pod členkovým kĺbom, do priestoru medzi pätovou kosťou a členkovou kosťou zavádzame špeciálnu skrutku, ktorá pôsobí ako páčidlo alebo hmoždinka a takto reponuje pätu do stredovej roviny," vysvetľuje prednosta. Skrutka sa môže zaviesť tiež priamo do pätovej alebo členkovej kosti, skrutky môžu byť podľa Kokavca vyrobené z chirurgickej ocele, titanu alebo iných vstrebateľných materiálov. Špeciálna skrutka vyrobená z mliečnej kyseliny drží svoju pevnosť zhruba jeden a pol roka a za päť rokov po operácii sa sama rozpustí a netreba ju vyberať. Celá operácia trvá len asi 15 minút. Je to jednoduchý zákrok, ktorý sa robí cez krátky rez a je možné urobiť ho na obidvoch nohách naraz.

Po takejto jednoduchej operácii sa u dieťaťa nakladá krátka sadrová fixácia s možnosťou chôdze. Ak je potrebné dodatočné predĺženie Achillovej šľachy, fixácia sa nakladá na šesť týždňov, následne je možná plná záťaž.

Touto jednoduchou šetrnou metódou možno u mnohých pacientov predísť veľkému operačnému výkonu s dlhším kostným hojením. Odbnorníci z DFNsP sa prikláňajú k názoru, že k operácii flexibilnej plochej nohy treba pristupovať až u detí, ktoré majú skutočné bolesti a napriek konzervatívnej liečbe sa ich stav nezlepšuje.