Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Detskej fakultnej nemocnici Košice pribudli klokankovacie kreslá

Na archívnej snímke Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach 10. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Spolu s ilustrovaným leporelom, ktoré má pomáhať stimulovať očné svalstvo a zrak predčasne narodených detí, jej ich venovalo občianske združenie (OZ) Malíček.

Košice 24. októbra (TASR) – V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) Košice pribudlo päť klokankovacích kresiel. Spolu s ilustrovaným leporelom, ktoré má pomáhať stimulovať očné svalstvo a zrak predčasne narodených detí, jej ich venovalo občianske združenie (OZ) Malíček. TASR o tom za DNF informovala Jana Holubčíková. Ďalších 25 tzv. klokankovacích kresiel rozdelilo uvedené OZ do ďalších slovenských perinatologických centier.

Klokankovanie je metóda polohovania dieťaťa na tele matky tak, aby bol zabezpečený kontakt "koža na kožu". Predčasne narodené dieťa pri nej počuje a vníma známy tlkot srdca, cíti vôňu a počúva poznaný hlas. "Dieťatko je zvyčajne nahé s plienkou a vo vzpriamenej polohe ukladané na nahý hrudník matky alebo otca. Metóda vznikla v kolumbijskej Bogote v 70. rokoch, keď bola novorodenecká úmrtnosť predčasne narodených detí až 70 percent. Zistilo sa, že deti, ktoré boli časť dňa klokankované, mali lepšie prežívanie a prospievali," vysvetlila primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny (ONIM) DFN Košice Vanda Chovanová.

Podľa jej slov sa pri klokankovaní u dieťaťa napríklad stabilizuje akcia srdca, zlepšuje sa dýchanie, saturácia krvi kyslíkom, je pokojnejšie, predlžuje sa mu spánok a lepšie priberá. Ako dodala, táto metóda u matky podporuje aj lepšiu väzbu s dieťaťom, zvyšuje sa jej tvorba mlieka a pocit kompetencie v starostlivosti.

OZ Malíček financovalo nákup kresiel na klokankovanie z kampane pri príležitosti 10. výročia svojej činnosti v pomoci predčasne narodeným deťom a ich rodinám a vydania knihy Bol raz jeden malíček, ktorá chce byť nielen povzbudivým príbehom predčasniatka, ale predovšetkým oporou v najťažších chvíľach v živote rodiny,“ povedala predsedníčka OZ Ľubica Kaiserová s tým, že leporelo má 16 strán.

Ako pripomenula, na Slovensku sa ročne narodí predčasne okolo 5000 detí. Prvý dotyk rodiča a dieťaťa tak bezprostredne po pôrode nie je samozrejmosťou pre každý 11. rodičovský pár a jeho dieťa.