Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V EÚ každý rok zomrie na následky používania tabaku okolo 700.000 ľudí

Foto: TASR/AP

Zo štúdie EÚ o postojoch k tabaku vyplýva, že počet denne vyfajčených cigariet na osobu je 14,2, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s predošlým prieskumom z roku 2009 (14,4 cigarety denne).

Brusel 30. mája (TASR) – Tabak je najčastejšou príčinou úmrtia v EÚ, ktorému sa dá predísť, uviedla Európska komisia v rámci štúdie zverejnenej dnes - deň predtým, ako si medzinárodná verejnosť pripomenie Svetový deň bez tabaku.

Podľa správy EK tabak každoročne zapríčiňuje približne 700.000 predčasných úmrtí v EÚ. V celosvetovom meradle ide každoročne o takmer šesť miliónov obetí na životoch.

Komisia pokračuje v presadzovaní komplexnej politiky kontroly tabaku, ktorá má viesť k zníženiu jeho spotreby v celej Európskej únii.

Zo štúdie EÚ o postojoch k tabaku vyplýva, že počet denne vyfajčených cigariet na osobu je 14,2, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s predošlým prieskumom z roku 2009 (14,4 cigarety denne).

Prieskum tiež zistil, že polovica obyvateľstva EÚ nikdy nefajčila a tento stav sa v posledných troch rokoch nezmenil. Prieskum tiež zistil, že až 61 percent súčasných fajčiarov sa už pokúsilo prestať fajčiť.

Hoci podiel ľudí vystavených tabakovému dymu v reštauráciách a baroch sa znížil o 17 percent, 14 percent občanov EÚ stále uvádza, že bolo za posledných šesť mesiacov vystavených fajčeniu v reštauráciách a 28 percent vnútri kaviarní a barov.

Európska komisia upozornila na skutočnosť, že 73 percent občanov EÚ je za zavedenie ochranných znakov s cieľom obmedziť nelegálny obchod s cigaretami, aj keby to malo za následok ich zdraženie.

V tejto súvislosti 33 percent fajčiarov a bývalých fajčiarov v EÚ uvádza, že zdravotné varovania na baleniach tabakových výrobkov majú alebo mali vplyv na ich postoje a správanie, pokiaľ ide o fajčenie.

Komisia ako súčasť kampane na zvyšovanie informovanosti začala v roku 2011 kampaň "Exfajčiari sú nezastaviteľní". Kampaň teraz vstupuje do novej fázy a opiera sa o úspech svojho prvého roka.

Obnovený program dodržiava pôvodnú stratégiu, podľa ktorej má táto kampaň spôsobiť zmenu tým, že dôraz sa z negatívnych dôsledkov na zdravie, spojených s fajčením, prenesie na pozitívne výhody toho, ak sa niekto stane "exfajčiarom". Tým by sa muži a ženy z celej Európy motivovali, aby prestali fajčiť.