Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V handlovskej nemocnice pomáha pri bolestiach chrbtice trakčný stroj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dobré liečebné výsledky evidujú u pacientov s poškodením medzistavcových platničiek.

Handlová 13. septembra (TASR) - Odborníci z oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie handlovskej nemocnice využívajú pri liečbe pacientov s bolesťou chrbtice trakčný stroj. Dobré liečebné výsledky evidujú u pacientov s poškodením medzistavcových platničiek. Informovala o tom primárka oddelenia Mariana Strúčková.

"Trakcia, teda liečba ťahom, sa využívala už za čias Hippokrata. V tej dobe sa ňou napríklad naprávala skolióza. V modernej medicíne má stále svoje miesto, keďže trakčná sila pôsobí súčasne na viaceré oblasti pohybového systému," načrtla lekárka. Trakcia podľa nej vplýva na svaly, väzy, šľachy, kĺbové puzdrá a medzistavcové platničky.

"Špeciálna trakčná zostava alebo takzvané trakčné ležadlo je prístroj umožňujúci rôzne formy trakcie. Na základe toho, aký problém s chrbticou riešime, sa rozhodujeme, či využijeme kontinuálnu alebo prerušovanú trakciu krčnej alebo driekovej časti chrbtice," priblížila Strúčková.

Pri terapii podľa nej dochádza k relaxácii svalov, ich prekrveniu, mení sa tlak na preťažené kĺby a platničky. "Strojom dosahujeme veľmi dobré liečebné výsledky najmä u pacientov s poškodením medzistavcových platničiek. Táto liečba však nie je vhodná pre každého. Neodporúča sa predovšetkým osobám so zápalovými ochoreniami chrbtice a nervového systému," dodala lekárka s tým, že terapia je plne hradená zo zdravotného poistenia.