Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V lete nemocnice nemali dostatok krvi, chýbali darcovia

Pracovisko Národnej tranzfúznej služby v Nitre sa pripojilo 14. júna 2012 k výzve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi a zorganizovalo deň otvorených dverí vo svojej pobočke. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Situáciu riešili vyhlásením výzvy v médiách. Tá pritiahla darcov.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) mala ťažké leto. Vedúca lekárka bratislavskej NTS Klára Sviteková uviedla, že výkyvy v počte darcov boli enormné, k čomu sa pridala vysoká dopravná úrazovosť.

"Leto sme mali dosť krušné. Ešte do prvej časti júla sme vydržali, ale postupne išli dolu tie zásoby. Nemocnice sa priebežne od nás dobre zásobili, ale my sme pociťovali, že z tých pramienkov nám nepriteká a mali sme z toho istý stres," zhodnotila lekárka pre TASR. Situáciu riešili vyhlásením výzvy v médiách. Tá podľa Svitekovej pritiahla darcov. "Takže august sme mali lepší. K prepadu zas došlo začiatkom septembra, keď išli deti do školy. Ten prvý - druhý týždeň bol veľmi slabý," dodala. Situácia sa znova naštartovala až v polovici septembra.

Spotreba krvi podľa nej vzrástla aj preto, že mnohí neštátni lekári operujú i počas leta. "Neplatí to embargo, že budeme operovať až po prázdninách, ako to bolo niekedy," povedala lekárka. Stálymi odberateľmi sú aj onkologickí pacienti.

V týchto dňoch prebieha kampaň Študentská kvapka krvi (SČK), ktorú organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s NTS a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Dobrovoľníci sa do nej môžu zapojiť do 16. novembra. Jej cieľom je zásobiť nemocnice dostatkom krvi, ale tiež získať mladých pravidelných darcov. Mobilné výjazdy sa v tomto čase organizujú v školách, ale aj vo firmách či organizáciách. Vlani sa do Študentskej kvapky krvi zapojilo vyše 25.000 ľudí, podmienky na darovanie krvi splnilo 22.001 z nich.