Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: V NOÚ zmodernizovali oddelenie, môžu liečiť viac pacientov

Na snímke jedna z izieb pre pacientov v kompletne zrekonštruovanej transplantačnej jednotke na oddelení onkohematológie v Bratislave 21. mája 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Ročne podstúpi v ústave transplantáciu približne 70 až 80 pacientov.


Bratislava 21. mája (TASR) - V bratislavskom Národnom onkologickom ústave (NOÚ) budú môcť liečiť viac pacientov s hematologickými onkologickými diagnózami ako malígny lymfóm, leukémia či myelóm. Po niekoľkomesačnej rekonštrukcii približne za pol milióna eur tam dnes otvorili transplantačnú jednotku Oddelenia onkohematológie I., Kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ. Oddelenie bude prvým pacientom k dispozícií v pondelok (25.5.).

Ročne podstúpi v ústave transplantáciu približne 70 až 80 pacientov. Lekári im väčšinou transplantujú vlastné krvotvorné kmeňové bunky. "Chceli by sme sa výraznejšie podieľať na rozvoji transplantačného programu na Slovensku a viac sa zamerať na alogénne transplantácie, t. j. transplantácie od darcu, najmä nepríbuzenské. Taktiež chceme vykonávať transplantácie u väčšieho počtu pacientov s nehematologickými diagnózami," priblížil ďalšie plány riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský.

Oddelenie onkohematológie je druhou najväčšou transplantačnou jednotkou na Slovensku. Po rekonštrukcii sa počet izieb zvýšil zo štyroch na šesť. Zmodernizovali sa aj technológie, vďaka ktorým budú môcť pacienti prijímať počas niekoľkotýždňovej liečby po novom aj návštevy a nebudú v izolácii. "Toto zrekonštruované špecializované pracovisko posúva NOÚ k vyššiemu štandardu," zdôraznil na slávnostnom otvorení minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Izby majú nové vzduchotenické zariadenia, vďaka ktorým je v nich skoro také sterilné prostredie ako na operačnej sále. "Je to z dôvodu vylúčenia rizika potenciálnej nákazy, nakoľko pacient má počas liečby imunitu zníženú na minimum," vysvetľuje riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský. Vďaka vzduchotechnike sa tak súčasťou každej izby mohli stať aj toaleta a sprcha, ktoré v minulosti predstavovali možný zdroj nákazy.

Rekonštrukciu financoval NOÚ z vlastných rozpočtových zdrojov. Sumou 150.000 eur prispelo Združenie priateľov NOÚ a jeho partneri - Nadácia SPP, Slovenská pošta, Tipos, národná lotériová spoločnosť a Národná banka Slovenska.