Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V nylonovej špachtli našli kontrolné úrady nebezpečné toxíny

Na snímke nevyhovujúci výrobok – nylonová špachtľa na servírovanie, značka NAVA NATURE, výrobné číslo: 111.21.05.21, krajina pôvodu Čína. Foto: TASR - ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva preto odporúča spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja.

Bratislava 11. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nylonovú špachtľu, v ktorej kontrolné úrady zistili prítomnosť primárnych aromatických amínov. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

"Dňa 11. mája 2022 bolo Úradu verejného zdravotníctva SR cez systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané oznámenie z Poľska o nevyhovujúcom výrobku – nylonovej špachtli na servírovanie, značka NAVA NATURE, výrobné číslo: 111.21.05.21, krajina pôvodu Čína," informoval Eliáš. V uvedenom výrobku bola laboratórnou analýzou zistená migrácia primárnych aromatických amínov, na základe čoho sa sťahuje z trhu.

Uvedený výrobok sa ešte môže nachádzať na trhu v SR. ÚVZ preto odporúča spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja.