Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RÚVZ: V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Aktuálne má Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši zaznamenané dve ďalšie podozrenia na tuberkulózu, ktoré ešte nie sú laboratórne potvrdené.

Liptovský Mikuláš 19. mája (TASR) - Výskyt tuberkulózy potvrdili v apríli tohto roka v jednom prípade v okrese Liptovský Mikuláš. Podľa vyjadrenia regionálnej hygieničky Ivety Triznovej ide pravdepodobne o prípad importovaný zo zahraničia. Ako uviedla v piatok pre TASR, osobu hospitalizovali.

"Podľa posledných výsledkov je osoba debacilizovaná. Podľa výsledku PCR testu neinfekčná," dodala Triznová.

Regionálna hygienička zároveň ubezpečila, že o výskyte tuberkulózy informovali všetky zainteresované osoby a subjekty. V priestoroch, kde sa osoba zdržiavala, nariadili protiepidemické opatrenia. "Rovnako sme nariadili skríningové vyšetrenia na tuberkulózu u kontaktov osôb. Výsledky doteraz vyšetrených kontaktov sú negatívne," povedala s tým, že v epidemiologickom vyšetrovaní pokračujú.

Aktuálne má Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši zaznamenané dve ďalšie podozrenia na tuberkulózu, ktoré ešte nie sú laboratórne potvrdené. Tieto prípady podľa Triznovej nesúvisia s potvrdeným prípadom ochorenia. "K ich nákaze mohlo pravdepodobne dôjsť kontaktom s aktívnym prípadom tuberkulózy mimo svojho bydliska," povedala.