Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca chrípka zatvorila školy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci Rimavskosobotského okresu bolo v minulom týždni z dôvodu zvýšenej chorobnosti potrebné prerušiť výchovno-vzdelávací proces v ôsmich školských a troch predškolských zariadeniach.

Rimavská Sobota 5. februára (TASR) - V okresoch Rimavská Sobota a Revúca museli pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobných ochorení (CHPO) v minulom týždni zatvoriť viacero predškolských a školských zariadení. Obmedzenia na niektorých oddeleniach prijala aj rimavskosobotská nemocnica, v Revúcej platí plošný zákaz návštev. Na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote.

V okrese Rimavská Sobota zaznamenali v piatom kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nárast chorobnosti pri ARO o vyše 17 percent, v prípade CHPO o takmer 54 percent. "Ochorenia hlásilo 100 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 75 percent všeobecných lekárov pre dospelých," priblížili hygienici.

V rámci Rimavskosobotského okresu bolo v minulom týždni z dôvodu zvýšenej chorobnosti potrebné prerušiť výchovno-vzdelávací proces v ôsmich školských a troch predškolských zariadeniach. V nemocnici v Rimavskej Sobote platí na pediatrickom a chirurgickom oddelení až do odvolania zákaz návštev.

V okrese Revúca chorobnosť na ARO v minulom týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o viac ako 19 percent, pri CHPO hygienici evidujú približne dvojnásobný nárast ochorení. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola v prípade oboch hlásená u detí do piatich rokov.

"V piatom kalendárnom týždni bolo potrebné z dôvodu zvýšenej chorobnosti na ARO a CHPO v okrese Revúca prerušiť výchovno-vzdelávací proces v štyroch školských zariadeniach a v jednom predškolskom zariadení," priblížil RÚVZ v Rimavskej Sobote s tým, že v nemocnici v Revúcej bol z dôvodu zvýšeného výskytu respiračných ochorení zavedený zákaz návštev na všetkých oddeleniach.