Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ovzduší dominoval zo silných alergénov peľ jelše a liesky

Na archívnej snímke lieska veľkoplodá. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Peľ liesky a jelše dosiahol vysoké denné koncentrácie na severnom Slovensku a severe stredného Slovenska.

Banská Bystrica 6. marca (TASR) - V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité a zo silných alergénov peľ jelše a liesky. Ako TASR informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, peľovú situáciu počas uplynulého kalendárneho týždňa na celom území ovplyvňovala zrážková činnosť.

Peľ liesky a jelše dosiahol vysoké denné koncentrácie na severnom Slovensku a severe stredného Slovenska. V teplejších oblastiach peľová sezóna liesky doznieva a peľ jelše dosahuje nižšie denné hladiny.

"Vysoké denné hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité sme zaznamenali najmä na strednom, východnom a severnom Slovensku. Na celom území stúpli denné koncentrácie peľu brestu, topoľa a jaseňa," uviedla Lafférsová.

Prognózy podľa nej hovoria, že peľová sezóna liesky a jelše postupne končí na celom území. Významné denné koncentrácie týchto peľov budú ešte na severnom, strednom a časti východného Slovenska.

"Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité tisovité, ktoré majú významné zastúpenie aj v záhradných a parkových výsadbách, budú vo vyšších koncentráciách najmä na severnom a strednom Slovensku a tiež časti východného Slovenska," podotkla Lafférsová s tým, že stúpnu denné koncentrácie peľu brestu, topoľa a jaseňa.